0
(0)

V-ar fi plăcut ca personajul William Wallace, interpretat de Mel Gibson, să scape de securea călăului în fimlul “Braveheart”? Sau ca Jack, animat de Leonardo DiCaprio și Kate Winslet în rolul lui Rose să trăiască fericiți până la adânci bătrâneți în “Titanic”?

 

O nouă tehnologie va face posibil ca publicul privitor să influențeze evoluția elementelor cheie ale scenariului unui film, prin puterea trăirilor emergente în creier. Sistemul Myndplay permite descifrarea tiparelor undelor cerebrale tipice anumitor stări cu ajutorul unei căști care se montează pe capul individului. Apoi, evenimentele dintr-un film vor escalada alternativ, spre diverse finaluri posibile, compatibile cu rezultatele obținute.

Practic, cu ajutorul acestei inovații tehnologice, privitorul devine protagonist în filmele pe care le urmărește. El poate determina o soartă pozitivă pentru personajul său, dacă manifestă niveluri înalte de concentrare sau de relaxare în punctele cheie ale intrigii, niveluri măsurate de un senzor cerebral care monitorizează activitatea electrică a creierului.

“Aduce filmelor un nivel de interactivitate care nu a mai fost niciodată atins. Privitorul alege cine moare și cine trăiește, dacă personajul pozitiv sau cel negativ învinge, ori dacă eroul salvează pe toată lumea”, susține Mohammed Azam, directorul proiectului Myndplay, stabilit în Londra.

Experiența furnizată de noul program este o încrucișare între a viziona un film și a juca un joc video. Filmele interactive vor fi comercializate online pentru prețuri cuprinse între 1 și 3,5 euro (aprox. 4-15 lei). Două scurt-metraje interactive sunt deja disponibile pentru computerele celor care dispun de casca în valoare de 90 de euro și de video player-ul gratuit Myndplay.

“Paranormal Mynd” este un film horror în care spectatorul intră în rolul unui exorcist angajat să alunge un demon dintr-o femeie posedată, în timp ce în filmul cu gangsters “Bullet Dodger” protagonistul trebuie să evite un dezondământ sângeros într-o serie de confruntări din suburbiile Londrei. Perspectiva privitorului în aceste filme este cea din pielea persoanei I.

Mynpdlay a fost lansat astăzi, în cadrul târgului de electronică Gadget Show, organizat în Birmingham, Regatul Unit, dimpreună cu trei noi scurt-metraje interactive despre un asasin, un spărgător de bănci și despre un personaj cu puteri supranaturale, inspirat din mitologia galeză.

Interacțiunile manifestate între miliardele de neuroni ai creierului uman generează mici semnale electrice. Diferite stări ale creierului, sau tipuri de gânduri, generează tipare electrice specifice care pot fi citite cu ajutorul senzorilor de electroencefalogramă (EEG).

Casca EEG folosită în sistemele video interactive a fost dezvoltată și lansată luna trecută de compania californiană NeuroSky, mai ales pentru jocurile video și pentru aplicații educaționale.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here