0
(0)

Trei telescoape spațiale de la NASA, Hubble, Chandra și Swift, sunt toate îndreptate către o regiune îndepărtată din Constelația Dragonului, acolo unde pe 28 martie a avut loc o super-explozie, observată de astronomi în premieră. O explozie neprevăzută de raze gamma (Gamma Ray Burst – GRB), care își menține luminozitatea în pofida faptului că au trecut peste 10 zile de la eveniment.

 

Este vorba despre un fenomen inedit, spun astronomii: de obicei, „scânteile” razelor gamma nu durează decât câteva ore. De și nu este deocamdată clar ce anume s-ar afla în spatele producerii acestei explozii enorme, specialiștii cred că ar putea fi vorba despre o stea înghițită de o gaură neagră supermasivă în interiorul galaxiei.

„Cunoaștem obiecte în galaxia noastră capabile să producă scântei repetate de raze gamma, dar sunt de mii sau chiar de milioane de ori mai slabe decât cele observate de la această sursă”, a comentat Andrew Fruchter, de la Space Telescope Science Institute din Baltimore, Statele Unite.

Sursa: Galileo
Sursa foto: NASA

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here