4.4
(8)

În urmă cu puțin timp, agenția spațială americană (NASA) a lansat o competiție majoră deschisă tuturor. Participanții vor trebui să vină cu soluții pentru a reduce producția de deșeuri pe Lună. Proiectele câștigătoare vor primi un premiu de până la trei milioane de dolari.

În viitorul nu foarte îndepărtat, una sau mai multe baze lunare vor vedea lumina zilei. Diverse organisme lucrează la această problemă, inclusiv agenția spațială americană (NASA), Agenția Spațială Europeană (ESA), precum și China și India. Se studiază o gamă largă de probleme, astronauții confruntându-se cu o serie de pericole și provocări tehnice. Producția de deșeuri este una dintre aceste probleme majore.

În ziua de 25 septembrie 2024, NASA a publicat un comunicat de presă care detaliază LunaRecycle Challenge. Aceasta este o competiție majoră în cadrul căreia participanții vor trebui să vină cu soluții pentru a reduce producția de deșeuri pe satelitul natural al Pământului și, astfel, să îmbunătățească sustenabilitatea misiunilor. „În pregătirea viitoarelor misiuni spațiale cu echipaj uman, va trebui să ne gândim cum să reducem la minimum diferitele fluxuri de deșeuri, în special deșeurile solide, și cum pot fi depozitate, prelucrate și reciclate deșeurile într-un mediu spațial, astfel încât să fie necesară returnarea pe Pământ a unui număr redus de deșeuri sau deloc”, se arată în comunicat.

Concursul va avea două faze. În prima fază, participanții vor trebui să prezinte pe hârtie o misiune de 365 de zile care să fie cât mai eco-responsabilă. Această misiune va trebui să includă soluții tehnice pentru a reduce producția de deșeuri. Echipele interesate au la dispoziție până în martie 2025 pentru a-și prezenta lucrările. Două luni mai târziu, NASA va anunța câștigătorul general și va lansa a doua fază a concursului. Echipele rămase în cursă pentru a doua parte a concursului vor trebui apoi să dezvolte un prototip funcțional bazat pe planurile echipei care a câștigat prima fază. Cele mai bune proiecte vor primi o finanțare de până la câteva sute de mii de dolari, dintr-un total de trei milioane de dolari puși în joc.

NASA va păși probabil din nou pe Lună în 2026, în cadrul misiunii Artemis III. Prin urmare, agenția dorește să găsească soluții care să le permită astronauților săi să trăiască pe satelit într-un mod cât mai sustenabil și autonom.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.4 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 8

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?