Cel puţin şapte noi cratere au fost descoperite în Siberia, după ce primele trei fuseseră observate la sfârşitul anului trecut. Imaginile din satelit sugerează că numărul acestora ar putea fi totuşi de cel puţin douăzeci. Nimeni nu ştie să spună cum anume s-au format, iar geologii care au explorat unul dintre ele nu au putut oferi explicaţii certe cu privire la originea acestuia.
Geologii de la Academia de Ştiinţe Rusă, conduşi de profesorul Vasili Bogoyavlenski, susţin că, foarte probabil, acestea au apărut ca un efect al încălzirii globale. Topirea permafrostului ar fi creat pungi de gaz subterane, gaz care şi-a făcut loc spre suprafaţă, formând craterele cu pricina.
Într-un interviu acordat presei ruse, Vasili Bogoyavlenski a susţinut că mai multe lacuri de mici dimensiuni din peninsulele Yamal şi Taimir ar fi apărut prin acelaşi proces ca şi craterele. Acesta a adăugat că imaginile obţinute din satelit au dezvăluit un crater masiv, înconjurat de alte câteva cratere de mici dimensiuni, precum şi de o serie de movile, sugerând că ar putea exista o legătură între ele. Chiar şi aşa, cercetătorul rus a ţinut să menţioneze că un răspuns cert nu poate fi oferit încă, acesta putând veni doar după investigaţii suplimentare.