0
(0)

Ideea nu este una nouă. Medicul Sergio Canavero, director al grupului Advanced Neuromodulation din Torino, a exprimat o astfel de opinie încă din anul 2013. Acesta susţine că principalele bariere în realizarea unei astfel de operaţii, sutura coloanei vertebrale şi prevenirea sistemului imunitar să respingă noul cap, pot fi depăşite.

 

Acesta a declarat că proiectul său va fi propus Academiei Americane de Chirurgie Neurologică şi Ortopedică (AANOS) cu ocazia reuniunii anuale a membrilor acesteia, reuniune care va avea loc la Annapolis, Maryland, SUA, în luna iunie a acestui an. Canavero speră ca medicii americani să sprijine demersul său şi să îşi unească eforturile pentru realizarea în premieră a unui transplant de cap uman.

Luna aceasta, medicul italian a publicat în revista de specialitate Surgical Neurology International o descriere a tehnicii pe care intenţionează să o folosească. Aceasta implică răcirea capului şi a trupului pe care acesta va fi transplantat pentru a permite celulelor să reziste cât mai mult fără oxigen. Urmează secţionarea ţesuturilor din zona gâtului, a vaselor de sânge şi a coloanei vertebrale, modul în care aceasta din urmă va fi secţionată fiind, în opinia lui Canavero, cheia întregii operaţii chirurgicale.

Chirurgul italian intenţionează să transplanteze capul, refăcând toate legăturile sanguine şi musculare. Partea cea mai dificilă, unirea celor două capete secţionate ale coloanei vertebrale, poate fi realizată prin inundarea zonei cu o substanţă chimică (aceasta urmează să fie injectată pacientului timp de câteva ore după încheierea operaţiei) pentru a permite celulelor să se lipească, refăcând legătura dintre capetele coloanei vertebrale.

Pacientul va fi ţinut în comă timp de trei sau patru săptămâni pentru a preveni mişcarea acestuia, timp în care electrozi implantaţi în organismul acestuia vor stimula electric coloana vertebrală, întărind conexiunile nervoase.

Canavero nu este singur în acest demers. Profesorul Xiao-Ping Ren de la Universitatea Medicală Harbin din China a demonstrate deja că este posibil să efectuezi un transplant de cap la şoareci. Acesta a anunţat deja că va încerca un transplant de cap atât la şoareci cât şi la maimuţe folosind tehnica propusă de italian.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here