0
(0)

Satelitul lansat joi din Guiana Franceză reprezintă cea de-a zecea platformă Meteosat, de la începuturile programului, din 1977 şi a fost plasat cu succes pe orbită de o rachetă Ariane. Meteosat-10 va deveni operaţional începând cu data de 6 august.

 

Satelitul a fost lansat joi, 5 iulie, de la Kourou, Guiana Franceză, de către o rachetă Ariane, iar după 34 de minute, în treapta finală a rachetei, a ajuns pe orbită.

Poziţia de observaţie a Meteosat-10, controlat de Centrul de Operaţiuni al ESA (ESOC), din Darmstadt, va fi una geostaţionară, situată la longitudinea de zero grade, deasupra Golfului Guineei. Viteza sa orbitală va coincide cu cea de rotaţie a Pământului, astfel că platforma va observa constant Europa şi Africa.

Ceilalţi doi sateliţi meteorologici ai Eumetsat sunt Meteosat-8, lansat în urmă cu zece ani, care furnizează imagini ale Europei o dată la 5 minute şi Meteosat-9, lansat în 2005 şi care, o dată la 15 minute,  scanează întregul glob terestru.

Următorul satelit meteorologic european, METOP, va fi lansat în luna septembrie a acestui an – acesta va avea un rol şi mai important decât sateliții Meteosat, el gravitând în jurul Terrei la o altitudine de câteva sute de kilometri, pentru a lua mostre din diferitele straturi ale atmosferei pentru a furniza prognoze precise valabile pentru câteva zile.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here