0
(0)

Compania japoneză de construcții Obayashi Corp, din Tokio, și-a dezvăluit recent intenția de a realiza un lift spațial până în anul 2050. Firma dorește să plaseze o stație orbitală la altitudinea de 36.000 de kilometri deasupra Pământului și apoi să ridice turiștii în Spațiu către aceasta la bordul unui vehicul de tip lift tractat de un troliu din nanotuburi de carbon, de 20 de ori mai rezistente decât oțelul.

 

Altitudinea este foarte mare, dat fiind faptul că avioanele de pasageri zboară la înălțimea de 10 kilometri, că nava spațială marca Virgin Galactic a lui Richard Branson va ridica turiștii doar până la 110 km deasupra Pământului și chiar că Stația Spațială Internațională orbitează planeta la o distanță de 330 km. Luna, totuși, se află la 350.000 km depărtare.

Proiectul, mai mult de sorginte științifico-fantastică, ia în calcul atașarea celulelor fotovotalice pe suprafața stației spațiale, care ar putea trimite electricitate la sol pentru a alimenta liftul. De asemenea, o contragreutate conectată la un cablu ar putea pluti la 96.000 de kilometri deasupra Terrei, în ansamblul care va alcătui liftul spațial, celălalt capăt al cablului fiind ancorat într-un port spațial de pe sol.

\"(w420)

În plan, stația spațială niponă ar găzdui laboratoare și spații locuibile. „Cabina” liftului ar putea transporta către aceasta până la 30 de persoane, deplasându-se cu 200 km/h, o viteză mică dacă este să o comparăm cu propulsia de 28.000 km/h a Navetei Spațiale.

Viteza de 200 km/h ar însemna o călătorie de șapte zile și jumătate pentru a ajunge la platforma spațială niponă. Potrivit Obayashi, s-ar putea folosi motoare liniare magnetice pentru a propulsa cabina liftului – fenomen prin care un câmp magnetic alternativ stimulează mișcarea unei bobine.

Obayashi este una dintre cele mai mari companii de construcții din Japonia și principalul contractor al celui mai înalt turn autosusținut din lume: Tokyo Sky Tree, înalt de 634 de metri. În acest moment, nici măcar nu s-au estimat consturile necesare construirii liftului spațial, dar reprezentații firmei susțin că progresul se va face treptat, asta dacă nu va rămâne doar un vis.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here