0
(0)

Cercetătorii elvețieni au reușit, în premieră, să recreeze o galaxie virtuală, simulând pe computer comportamentul gazului, stelelor și materiei obscure.

 

Cercetătorii conduși de Javiera Guedes au imaginat fiecare component în parte al unei galaxii: o sumedenie de mici particule (circa 60 de milioane au fost luate în calcul în simulare) au fost introduse într-un ambient care să corespundă legilor fizicii în spațiu (cum ar fi influența gravitațională dintre diferite corpuri). Au lăsat așadar ca un super-computer să elaboreze comportamentul particulelor, realizând practic un număr enorm de calcule, atât în baza legilor fizicii, cât și a unor fenomene cosmice precum explozia și nașterea unei stele, un eveniment care survine în zone cu densitate mare de gaz și pulberi.

Rezultatul simulării (botezate Eris, în onoarea zeiței Discordiei, din cauza scepticismului răspândit printre oamenii  de știință cu privire la acest tip de simulări) a fost acela al unei „aglomerări” virtuale de stele și gaz foarte asemănătoare Căii Lactee, cu o mică umflătură în centru și o formă de spirală. Potrivit astrofizicienilor, reușita modelării comportamentului unei galaxii prin intermediul unei simulări computerizate ar putea servi  la elucidarea mecanismelor prin care aceste obiecte cosmice se formează și evoluează în timp.

Studiul, realizat de cercetătorii de la Swiss Federal Institute of Technology, este în curs de publicare în revista „The Astrophysical Journal”.

Sursa: Galileo

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here