0
(0)

Ironic, în curând, timpul petrecut cu ochii în monitorul computerului, sau în ecranul telefonului mobil, ar putea contribui la ameliorarea vederii, potrivit dezvoltatorilor unei noi aplicații virtuale. Aceștia susțin că produsul lor poate reduce simțitor nevoia de a purta ochelari pentru citit în cazul celor care o au deja, precum și să amâne momentul când toți ceilalți vor avea nevoie de o pereche.

 

În cadrul testelor preliminare, programul GlassesOff, cum se numește aplicația, a produs rezultate uimitoare; subiecții care l-au folosit au reușit să citească încă cel puțin două rânduri mai jos pe panoul Snellen de testare a capacității oculare decât o făceau înainte. Mai mult, timpul necesar pentru a citi o pagină de ziar s-a înjumătățit, măcar, în cazul acelorași pacienți. „Vârsta lor oculară”, s-a calculat, a scăzut de la 50,5 ani până la 41,9 ani.

Inițial, GlassesOff va fi probabil lansat la începutul anului viitor, ca aplicație smartphone. Ar putea urma și o versiune pentru computerele personale. Se spune despre acest software că ar combate prezbitismul, sau imposibilitatea de a distinge bine obiectele de la distanță mică, afecțiune oculară tipică înaintării în vârstă.

O vedere în ceață înseamnă că o informație neclară ajunge la creier și îl solicită suplimentar pentru a fi procesată. GlassesOff, dezvoltată de firma americană Ucansi, antrenează creierul tocmai în sensul acestei descifrări. Inițial, utilizatorului i se afișează pe ecran un fundal gri ce conține un cerc alb, după care un număr de imagini în succesiune rapidă apar în diverse locuri ale ecranului.

Unele astfel de imagini sunt goale, în timp ce altele conțin tipare neclare de linii, cunoscute ca „petice Gabor”. Scopul este acela de a slecta oricare dintre aceste tipare ce cade în același loc unde se află cercul alb. Sarcina devine mai dificilă și mai accelerată pe măsură ce utilizatorul performează mai bine.

Potrivit cofondatorului Ucansi Uri Polat, de la Universitatea din Tel Aviv, aplicația folosește creierul ca pe o pereche de ochelari. Fiecare transformare se petrece în creier, declară cercetătorul. Nu se pretinde că aplicația va anula neapărat nevoia de a purta ochelari dar, destul de sigur, va reduce intervalul de timp în care aceștia vor fi necesari.

Pentru primele trei luni de utilizare, GlassesOff va costa în jurul a 70 de euro, iar clienții care achiziționează aplicația vor trebui să se antreneze câte 15 minute de trei ori pe săptămână în acest interval. După acest moment, ei vor avea de achitat o mică taxă lunară pentru un antrenament de „mentenanță” mai puțin intensiv.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here