Radiologii japonezi au creat o nouă cameră super-rapidă care poate înregistra fenomene ce se petrec la 1/6 din viteza luminii, adică circa 45.000 km/s. Dispozitivul le va permite oamenilor de știință să capteze procesele fiziologice și biologice ale corpului uman mult mai detaliat decât a fost vreodată posibil.
Denumită STAMP, camera înregistrează imagini cu o rată mai mare de un trilion de cadre pe secundă, adică de 1.000 de ori mai rapid decât o cameră de mare viteză convențională. De aceea, promite să permită studierea unor fenomene complexe ultrarapide, neexplorate anterior.
Tehnologia aflată la baza dispozitivului este așa-numita dispersie – separarea spectrală a unui puls de lumină într-o serie rapidă de pulsuri mai mici în ROGVAIV – un fenomen similar celui care face posibilă apariția curcubeielor pe cer. În timp ce camerele rapide convenționale sunt limitate de viteza de procesare a componentelor mecanice și electronice care le compun, STAMP depășește aceste limitări folosindu-se exclusiv de componente optice, foarte rapide.
Foto: Keiichi Nakagawa, University of Tokyo