Compania Renmatix, printre ai cărei acţionari se numără şi BASF, a dezvoltat Plantrose, un procedeu prin intermediul căruia zahărul industrial poate fi extras din biomasă lignocelulozică (lemn, reziduuri lemnoase sau paie). Această tehnologie face posibilă, în premieră, producerea zahărului industrial din masa vegetală necomestibilă, în cantităţi mari şi la costuri reduse.
Zaharurile industriale sunt o importantă resursă regenerabilă pentru industria chimică şi pot fi utilizate, de exemplu, pentru a produce biocombustibili sau produse chimice cu ajutorul proceselor de fermentare.
BASF a investit 30 de milioane de dolari în compania americană de tehnologie Renmatix Inc, prin intermediul BASF Biorenewable Beteiligungs GmbH & Co. KG. Subsidiara BASF a iniţiat o rundă de finanţare de 50 de milioane de dolari în care s-au implicat atât investitori existenţi, cât şi investitori noi.
Compania Renmatix a dezvoltat Plantrose, un procedeu patentat, prin intermediul căruia zahărul industrial poate fi extras din biomasă lignocelulozică* (lemn, reziduuri lemnoase sau paie). Această tehnologie face posibilă, în premieră, producerea zahărului industrial din masa vegetală necomestibilă, în cantităţi mari şi la costuri reduse.
Zaharurile industriale reprezintă o importantă resursă regenerabilă pentru industria chimică şi pot fi utilizate, de exemplu, pentru a produce biocombustibili sau produse chimice de bază şi intermediare cu ajutorul proceselor de fermentare. Disponibilitatea zaharurilor industriale în cantităţi suficiente şi la preţuri convenabile este importantă pentru competitivitatea acestor produse.
„Tehnologia Plantrose ne va permite să diversificăm modul în care utilizăm materiile prime regenerabile şi să eficientizăm costurile de producţie”, a spus Dr. Josef R. Wünsch, Senior Vice President Modelling, Formulation Research and Technology Incubation în cadrul BASF. „Parteneriatul cu Renmatix reprezintă pentru noi o oportunitate de a aborda o nouă direcţie de dezvoltare în concordanţă cu strategia noastră de a oferi soluţii sustenabile”, a încheiat Wünsch.
Cu ajutorul tehnologiei Plantrose, biomasa este descompusă în celuloză şi zahăr cu ajutorul apei supercritice (apă aflată într-o stare de agregare intermediară, între gaz şi lichid), la temperaturi şi presiuni foarte ridicate, în cadrul unui proces în doi paşi. Deoarece tehnologia Plantrose utilizează ca intermediar de sinteză biomasa necomestibilă, aceasta nu reprezintă un competitor pentru producţia alimentară.
„Mulţumită parteneriatului cu BASF, putem acum să dezvoltăm şi să comercializăm într-un mod mai eficient această tehnologie”, a spus Mike Hamilton, Chief Executive Officer în cadrul Renmatix. „Am demonstrat deja funcţionalitatea procesului Plantrose într-o fabrică experimentală, iar în colaborare cu BASF vom iniţia producţia la scară industrială”, a încheiat Hamilton.