0
(0)

Potrivit specialiștilor, depresia, schizofrenia și demența degenerativă de tip Alzheimer au toate în comun, probabil, un hipocamp micșorat. Acum, un medicament nou, care a început să fie testat recent pe oameni, promite să readucă la dimensiuni normale acea parte a creierului.

 

Este o abordare complet nouă pe care cercetătorii companiei biotehnologice Neuralstem speră să o poată folosi pentru a trata depresia cronică, dar și alte boli relaționate cu creierul. Majoritatea medicamentelor antidepresive acționează asupra chimiei cerebrale, modificând nivelurile de neurotransmițători precum serotonina, norepinefirina și dopamina. Dar noul medicament administrabil oral este primul care își propune să readucă la mărimea normală creierele atrofiate.

Potrivit dr. Karl Johe, CEO la Neuralstem, depresia afectează deopotrivă nivelurile de neurotransmițători, neuronii și dimensiunea hipocampului. Specialistul susține că medicamentul produs de compania pentru care lucrează s-ar putea adresa tuturor acestor probleme și, mai mult, ar putea inversa procesul bolii până la punctul în care pacienții să poate renunța definitiv la medicație.

Nu s-a demonstrat încă faptul că un hipocamp prea mic cauzează depresie și alte afecțiuni în cazul omului, dar acest lucru s-a probat în cazul șoarecilor și al maimuțelor. Tot pe șoareci a fost testat și medicamentul în discuție și, într-adevăr, rozătoarele au prezentat hipocampuri mai mari în urma administrării.

Medicamentul a fost testat și pe 35 de voluntari umani sănătoși, fără efecte nedorite, așadar medicilor de la Neuralstem li s-a oferit permisiunea de a-l încerca, mai departe, pe pacienți depresivi.

Optsprezece voluntari vor urma tratamentul cu pilula (șase din ei vor fi supuși efectului placebo) în trei grupuri, fiecare primind o doză progresiv crescută la fiecare 28 de zile. Această fază, pentru a verifica, în primul rând, că medicamentul este sigur, va dura, probabil aproxiamtiv șase luni. Va mai urma apoi o fază de testare, pentru a se vedea dacă el este și eficient.

În timp, dacă produsul se dovedește și sigur și eficient, el ar putea ajunge în farmacii. Este interesant, totuși, de observant, ce efecte eventual benefice are medicamentul asupra oamenilor sănătoși care l-au încercat.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here