În timp ce marea majoritate a femeilor se confruntă cu contracepția, o nouă pilulă contraceptivă masculină ar putea vedea lumina zilei. În prezent, acest tratament trece printr-o a doua fază a studiilor clinice în Statele Unite. Dacă rezultatele sunt concludente, pilula ar putea revoluționa planificarea familială.
În primul rând, să ne amintim că soluțiile contraceptive pentru bărbați sunt destul de limitate și/sau relativ necunoscute. Acestea includ prezervative și vasectomia, o procedură chirurgicală care blochează canalul deferent care transportă spermatozoizii. Multă vreme, căutarea alternativelor a vizat contraceptivele bazate pe modificări hormonale. Când va exista o pilulă contraceptivă fără hormoni pentru bărbați?
Cercetătorii de la Facultatea de Farmacie a Universității din Minnesota (SUA) se află în spatele unei descoperiri majore, așa cum indică un articol publicat în revista Communications Medicine. Denumită YCT-529, pilula în cauză inhibă producția de spermatozoizi. Cu toate acestea, nu conține estrogeni sintetici sau progestative și, prin urmare, nu provoacă modificări hormonale. În realitate, pilula afectează semnalizarea vitaminei A, care este esențială pentru producția de spermatozoizi și, prin urmare, pentru fertilitate.
Pilula YCT-529 ar putea revoluționa planificarea familială. Oferind bărbaților o metodă de contracepție eficientă (și fără hormoni), cuplurile ar putea avea o alegere mai echilibrată. Aceasta înseamnă că femeile nu ar mai fi singurele capabile să ia pilula, iar bărbații care doresc să participe la contracepție nu ar mai fi limitați de singurele opțiuni de prezervative și vasectomii. În colaborare cu compania YourChoice Therapeutics, cercetătorii americani au efectuat studii preclinice pe șoareci și primate. Rezultatele au fost promițătoare, infertilitatea apărând după patru săptămâni de administrare. Dacă tratamentul este oprit, poate dura doar câteva săptămâni până la câteva luni pentru ca spermatozoizii să revină. În 2024, testele inițiale pe oameni au dat rezultate bune.
În cele din urmă, trebuie remarcat faptul că o a doua fază a studiilor clinice este în prezent în desfășurare. Obiectivul aici este de a evalua mai precis siguranța tratamentului, dar și eficacitatea acestuia. Dacă rezultatele sunt pozitive, comercializarea pilulei YCT-529 ar putea fi foarte aproape.