0
(0)

Conferință publică și observații astronomice, sâmbătă, 25 mai 2019, ora 20, la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad. Invitat special: Mirel Bîrlan

Asteroizii fac parte din categoria micilor corpuri care se află în Sistemul Solar.
Cataloagele lor includ peste 790.000 de astfel de corpuri. Cea mai mare parte a acestora se află între planetele Marte și Jupiter, în centura principală de asteroizi.

O populaţie de asteroizi se apropie de orbita Pământului; aceştia sunt asteroizii geointersectori. Cunoaşterea intimă a acestei populaţii ne oferă cheia descifrării istoriei şi evoluţiei Sistemului Solar, de la începutul formării proto-planetelor, acum 4,5 miliarde de ani.
Conferinţa va prezenta cele mai noi cunoştinte despre asteroizi, obţinute cu ajutorul misiunilor spaţiale Rosetta, Hayabusa 1 şi 2, Dawn şi OSIRIS-Rex. Aceste rezultate vor fi completate cu informaţiile obţinute de la sol şi cu instrumentele instalate pe telescoapele de 8 m diametru, Very Large Telescope din Cerro Paranal în Chile.

Foto: InPerspectiva.ro

Mirel Bîrlan este astronom la Institutul de Mecanică Cerească şi de calcul al Efemeridelor din cadrul Observatorului Astronomic din Paris şi cercetător asociat la Institutul Astronomic al Academiei Române. El a propus Uniunii Astronomice Internaţionale denumirea asteroidului 7986 Romania. Din anul 2001, asteroidul cu numărul 10034, descoperit pe 30 decembrie 1981 de către Edward L. G. Bowell, a primit numele Birlan în onoarea sa.

Conferința publică va avea loc sâmbătă, 25 mai 2019, ora 20:00, la sediul central al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad. După ora 21:30, o să continuăm cu observaţii astronomice pe platoul din faţa Teatrului „Victor Ion Popa”. Accesul este liber!

Pentru locuitorii din București și împrejurimi, nu uitați că în 25 mai sunteți așteptați la observatii astronomice, conferințe publice și experimente științifice la ASTROFEST 2019, la ParkLake Shopping Center, începând cu ora 17.

Website: www.astrobarlad.wordpress.com

Facebook: www.facebook.com/astrobarlad

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?