0
(0)

Sâmbătă, 25 mai, ne vedem la ASTROFEST 2019, începând cu ora 17! Iată ce vă așteaptă la această ediție a festivalului astronomiei și științelor spațiului, care se va desfășura în grădina ParkLake Shopping Center (continuare)

Experimente științifice

Cu siguranță, cea mai tehnică zonă a ASTROFEST 2019 va fi aceea cu experimente de astronomie și astrofizică. În prim plan va fi Atelierul de Astronomie, cu experimente pe înțelesul tuturor, dar, foarte important, pe înțelesul copiilor, cu explicații gândite special pentru cei mici. Vor vedea procesul de formare a Marii Pete Roșii de pe Jupiter și a vârtejurilor de praf pe suprafața planetei Marte, prin experiment la fața locului.

Știința se experimentează la ASTROFEST

Astroclubul București aduce microscoape și meteoriți pentru studiu. Veți putea vedea, spre exemplu, cum arată structura celebrului asteroid de la Celyabynsk!

Institutul de Științe Spațiale vine cu un experiment inedit. Lângă standul lor, va fi montat un cort negru, în care se va desfășura un experiment unicat la noi în țară. Iată mai jos despre ce este vorba.

Planeterrella este un dispozitiv experimental impresionant care permite simularea în condiții de laborator a interacțiunii dintre plasma vântului solar și câmpul magnetic al Terrei. Cu ajutorul acesteia se pot observa găurile coronale din atmosfera Soarelui, magnetosfera terestră împreună cu centurile de radiație Van Allen, aurorele boreală și australă, și nu numai. Experimentul este compus dintr-un clopot de sticlă vidat în interiorul căruia se află două sfere metalice magnetizate, conectate într-un circuit electric.

Planeterrella a fost creată de Dr. Jean Lilensten de la Institutul de Planetologie și Astrofizică din Grenoble (Franța). Dispozitivul este inspirat de Terrella fizicianului norvegian Kristian Birkeland (1867–1917), ale cărui experimente de pionierat de la sfârșitul secolului al XIX-lea au o importanță majoră în studiul interacțiunilor solar-terestre.

Observațiile asupra Soarelui se fac doar în prezența profesioniștilor!

Varianta curentă a experimentului a fost dezvoltată de către cercetători de la Institutul de Științe Spațiale (ISS) și Institutul pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației (INFLPR) de pe platforma de fizică București-Măgurele.

Asociația „4Science” vine cu tot felul de machete, planșe și simulări ale sistemului solar și ale stelelor, totul pentru a exemplifica, pe înțelesul copiilor, ce înseamnă universul apropiat și îndepărtat. Aici veți vedea macheta gigantică a Lunii precum și o machetă a rachetei Saturn V, cu care americanii au reușit să plece spre Lună.

(Va urma)

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?