O echipă de specialiști nutriționiști a Laboratoarelor de Cercetare Metabolică, de la Institutul de Științe Metabolice din cadrul Universității Cambridge, a identificat o proteină ce reglează activitatea țesutului adipos maro, cunoscut și ca grăsime bună, atât în creier, cât și în țesuturile organismului.
Spre deosebire de țesutul adipos alb, a cărui funcție principală este stocarea grăsimii, țesutul adipos maro arde grăsimile pentru a genera căldură, în cadrul unui proces denumit termogeneză. Cercetătorii americani au descoperit că proteina BMP8B acționează asupra unui sistem metabolic specific (care operează în creier și în țesuturi) pentru a regla grăsimea maro, transformând-o într-o posibilă țintă terapeutică.
Oamenii de știință consideră că activarea grăsimii maro poate susține programele de pierdere în greutate, pe care indivizii se străduiesc adesea să le mențină. În cadrul experimentelor pe șoareci, s-a descoperit că acele mamifere cărora le lipsea proteina BMP8B reușeau cu o mai mare dificultate să mențină o temperatură corporală normală. De asemenea, șoarecii cu pricina au devenit obezi într-o mult mai mare măsură decât șoarecii normali, mai ales atunci când primeau o dietă bogată în grăsimi.
Atunci când cercetătorii au tratat celulele de grăsime maro ale cobailor deficitari cu BMP8B, acestea au răspuns mai puternic la activare la nivel de sistem nervos. Mai mult, atunci când proteina a fost administrată anumitor zone din creierele mamiferelor, acestea au intensificat activarea nervoasă pentru țesutul adipos maro. Rezultatul este acela că celulele de grăsime maro tratate cu MBP8B au ars mai multă grăsime, iar șoarecii care au primit proteina în creier au slăbit.
Foto: Toni Vidal-Puig