0
(0)

Cipul special proiectat pentru a fi implantat pacienților bolnavi de cancer, în vederea monitorizării constante a  evoluției neoplaziilor, a fost realizat de un grup de ingineri de la Technische Universitaet Munchen (TUM).

 

După cum se știe, deși intervenția chirurgicală este terapia aleasă în cazul multor tumori, unele dintre ele, precum tumorile cerebrale sau carcinomul la prostată, cresc într-un ritm foarte lent și atacă în principal pacienții în vârstă; iar în aceste cazuri, o intervenție chirugicală scade dramatic calitatea vieții pacienților, fără însă a le crește semnificativ speranța de viață.

Senzorul electronic dezvoltat de cercetătorii germani măsoară conținutul de oxigen al fluidului conținut în țesuturile care înconjoară tumora, o diminuare a acestei valori indicând progresia cancerului. Informația este apoi  transmisă wireless direct medicului, care astfel poate urmări în timp real evoluția tumorei  (și eventual prescrie o intervenție chirurgicală sau o chimioterapie), fără ca pacientul să fie obligat să se supună unor controale frecvente la spital.

Pentru moment, dispozitivul se află în stadiu de prototip și se urmărește reducerea ulterioară a dimensiunilor lui pentru a putea fi implantat în cadrul unei operații cât mai puțin invazive. Între timp, cercetătorii se gândesc deja să-i integreze o micro-pompă, care să elibereze dozele de medicamente adecvate tipului de tumoră, dar și senzori pentru detectarea nivelului de aciditate sau a temperaturii. Următorul pas va fi oricum faza de experimente pe animale.

Sursa: Le Scienze

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here