4.8
(5)

Cercetătorii britanici și-au dezvăluit recent lucrările lor de referință privind tratamentul bolii Parkinson. Acesta implică un implant cerebral al cărui scop final este restabilirea funcției normale a creierului la persoanele afectate.

Boala Parkinson este o boală neurodegenerativă caracterizată prin distrugerea anumitor neuroni din creier si prin acumularea de aglomerări de proteine care sunt toxice pentru celulele nervoase. Această boală este din ce în ce mai bine înțeleasă și continuă să facă obiectul cercetărilor științifice. În 2020, cercetătorii dintr-un studiu danez au emis ipoteza existenței a două tipuri de Parkinson. În 2023, Fundația Michael J Fox a prezentat un test revoluționar pentru diagnosticarea acestei boli. O echipă de la Universitatea din Cambridge (Regatul Unit), mai precis Agenția de Cercetare și Invenție Avansată (ARIA), pare să fi făcut un progres istoric către un nou tratament pentru boala Parkinson. În comunicatul lor de presă publicat pe 23 ianuarie 2025, oamenii de știință au dezvoltat un tip de implant cerebral care încorporează grupuri mici de celule vii ale creierului. Autorii cred că tratamentele actuale pe bază de dopamină pot fi eliminate.

În esență, se dorește implantarea în creier a unor organoide mezencefalice, adică a unor mini-creiere cultivate în laborator. Cu ajutorul unor materiale și stimulări electrice avansate, această tehnologie ar putea revoluționa transplanturile de celule cerebrale, integrându-le perfect în sistemul nervos și restabilind funcțiile cerebrale afectate. Este important de știut că tratamentele actuale pe bază de dopamină maschează temporar simptomele și eficacitatea acestora scade în timp. În plus, efectele lor secundare sunt invalidante pentru pacienți. Prin urmare, cercetătorii propun o soluție mult mai puțin invazivă și brutală. Mai mult, deși promisiunile sunt mari și dau speranță pacienților, va trebui să așteptăm primele teste pe animale în lunile următoare pentru a trage concluziile inițiale. Dacă rezultatele sunt pozitive, ar putea duce la testarea umană și, eventual, o revoluție în tratamentul bolii Parkinson.

Să ne amintim că boala Parkinson este a doua cea mai frecventă boală neurodegenerativă. Ea a afectat peste 8,5 milioane de oameni în 2019, cu o prevalență dublată în ultimii 25 de ani.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.8 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 5

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?