0
(0)

Savanţii de la Tokyo Institute of Technology au depăşit recordul de viteză în transmiterea datelor prin intermediul reţelelor fără fir, obţinând viteze de transmisie de până la 20 de ori mai mari decât prin reţelele Wi-Fi tradiţionale…

 

Studiul cercetătorilor niponi, publicat în Electronic Letters, se bazează pe faptul că banda Terahertz (THz) oferă lăţimi de bandă uriaşe pentru transmisia de date. Această bandă se situează în spectrul electromagnetic între infraroşu şi microunde, iar utilizarea sa nu este încă reglementată complet de către autorităţi.

Banda Terahertz, în ciuda numelui, utilizează frecvenţe cuprinse între 300GHz şi 3THz şi se foloseşte în special în imagistică, undele sale penetrând materialele într-un mod asemănător cu razele-X, dar cu mai puţine efecte negative asupra lor.

Cel puţin deocamdată, reţelele Wi-Fi în bandă THz pot funcţiona pe distanţe de maxim 10 metri, dar au potenţialul de a permite transferuri cu viteze de 15 ori mai mari decât viitoarea generaţie de standard Wi-Fi (802.11ac), aflată în prezent în dezvoltare.

Folosindu-se de banda Thz, la sfârşitul anului trecut, compania ROHM a reuşit să obţină rate de transfer de 1,5Gb/secundă la o frecvenţă de 300GHz.

Dar, în cadrul noului studiu, al cercetătorilor de la Tokyo Institute of Techology, s-a reuşit obţinerea unei rate de transfer duble, de 3Gb/secundă la o frecvenţă de 542Ghz.

Generarea şi detecţia „razelor-T” presupune costuri prea mari şi consum energetic uriaş, astfel încât nu poate fi considerată o alternativă viabilă la cea tradițională, această tehnologie neputând încă fi înglobată în laptop-uri, telefoane ori în routerele Wi-Fi, dar viitorul reţelelor fără fir sună categoric bine.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here