0
(0)

Problemele programului spaţial rusesc au tot ieşit la iveală în ultimul timp, acestea îngrijorându-i şi pe cei de la NASA, care fiind momentan dependenţi de acesta, şi-au exprimat totuşi încrederea în partenerii ruşi. Specialiştii din industria spaţială sunt împărţiţi în două tabere, unii susţinând că este vorba pur şi simplu despre ghinion, alţii acuzând probleme mai grave, ascunse.

 

Ultima dintre problemele ruşilor a constat în avarierea capsulei spaţiale Soyuz, din cauza unor proceduri defectuoase de test, ce a dus la amânarea lansării unui nou echipaj ISS. Directorul programului ISS din cadrul NASA, Mike Suffredini consideră că acest incident nu indică probleme în cadrul corporaţiei Energia, principalul contractor spaţial rus.

Însă, experţi în politici spaţiale, precum prof. John Logsdon, de la Universitatea George Washington, din capitala americană, pun o parte dintre problemele programului spaţial rusesc pe seama finanţării: „principala problemă este dacă există slăbiciuni sistemice în industria spaţială rusă ce duc la o serie de eşecuri, aparent fără legături între ele, însă mă întreb dacă într-adevăr ele nu sunt corelate…consider că ei (ruşii, n.r.) sunt într-un proces de revenire, după un deceniu de sub-finanţare şi că au trecut apoi printr-o perioadă de finanţare moderată, abia în ultimii ani dispunând de o finanţare adecvată, astfel că au pierdut din avansul tehnologic, acum fiind într-un proces de reconstrucţie.”

Rusia a trecut prin restricţii bugetare, asemănătoare cu cele prin care trece programul spaţial american în ultimul timp. Acestea au dus la pierderea experienţei şi talentului ingineresc, recuperarea fiind dificilă.

„Cei implicaţi în programul spaţial rusesc au ridicat câteva probleme ce trebuie discutate, chiar şi în Duma de Stat, în special cele privind anii de finanţare minimală, uzura morală a echipamentelor, pierderea capacităţilor şi reducerea forţei de muncă…” afirmă alt specialist, Roger Launius, de la Smithsonian’s National Air and Space Museum din Washington, D.C.

Cu toate acestea, atât oficialii celor două agenţii spaţiale, NASA şi Roscosmos, cât şi experţii din domeniu îşi exprimă încrederea în depăşirea problemelor şi în continuarea operării comune a Staţiei Spaţiale Internaţionale, conform planului, până în 2020.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here