0
(0)

Azi, 8 martie, de Ziua Internațională a Femeii, Cătălin Beldea, ”vânătorul de eclipse” al Știință&Tehnică, a avut timp să facă o plimbare prin Ternate, să simtă puțin atmosfera locului și sa vorbească cu localnicii.

Iată impresiile lui de la fața locului, cu o zi înainte de eclipsa totală de soare din 2016:

eclipsa-indonezia-ternate-8---stiinta-tehnica-7În primul rând, vreau să spun că oamenii de aici sunt extrem de prietenoși. Am mai fost în locuri exotice – Pacificul de Sud, Africa – dar așa căldură nu am simțit nicăieri. La fiecare colț de stradă te opresc să faci o poză cu ei, auzi din toate părțile ”Hello Mister!”.

eclipsa-indonezia-ternate-8---stiinta-tehnica-12

Și, care rupe puțin engleza și dă mai bine din mâini, te întreabă de unde ești. ”România!” – se luminează la față, iar băieții își aduc aminte pe loc de ”Mutu!-Mutu!”.

Peste tot vezi afișe uriașe cu edilii (președintele?) promovând evenimentul de eclipsă.

eclipsa-indonezia-ternate-8---stiinta-tehnica-1Se pare că toți vor urmări fenomenul, eu sper în mod corect: prin filtru înainte și după totalitate și fără nimic pe ochi în timpul fazei de totală.

eclipsa-indonezia-ternate-8---stiinta-tehnica-10

Poți lua un mijloc de transport oricând, de peste tot, fie că vorbim de mașină – dubiță în care încap 8 persoane – fie motoretă. Un drum te costă cam 3 dolari, dar poți împărți duba cu alții, deci și costurile.

eclipsa-indonezia-ternate-8---stiinta-tehnica-3

Azi am făcut 4 drumuri lungi, care m-au costat 1 dolar si jumătate, pentru că am fost mai mulți.

eclipsa-indonezia-ternate-8---stiinta-tehnica-11

O sticlă de 0,5 l de apă e cam 3.000 de rupii, sub un leu. Un prânz cam 5 dolari, dar deocamdată mă mulțumesc cu conservele mele cu sos. Că de hrană uscată nu am auzit, că mi-s băiat simplu, fără pretenții de guru în toate cele.

eclipsa-indonezia-ternate-8---stiinta-tehnica-5Distracția tinerilor de aici pare să fie marea și baia în mare. Printre peturi și resturi de tot felul, copiii și adulții deopotrivă se scaldă seara, când Soarele se ascunde după vulcanul Gamalama.

Despre eclipsă!

Mâine, 9 martie, e ziua eclipsei și se pare că o vom observa de pe insula vecină, Tidore. Pe Ternate e prea aglomerat și sunt puține locurile în care am putea așeza echipamentele de observație.

eclipsa-indonezia-ternate-8---stiinta-tehnica-13

Plecăm în zori, pe la ora 5 și vom alege un loc, spre sudul lui Tidore, iar, dacă vremea e capriciaosă, e posibil să mergem ceva mai la sud, pe insula Mare. Așa cum știam, vremea se strică fix când crezi că e stabilă și se îmbunătățește pe neașteptate, la loc.

Urați-mi succes și vreme bună!

URMĂRIȚI AICI DETALIILE EXPEDIȚIEI S&T ÎN INDONEZIA

#‎EclipsaDeSoare‬ ‪ #‎EclipsaIndonezia‬ ‪ #‎VanatoareDeEclipsa ‬‪ #‎Eclipsomaniac‬

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?