Oamenii de știință au descoperit că aproximativ 80 de milioane de rechini sunt pescuiți în fiecare an, în ciuda reglementărilor globale menite să îi protejeze.
Într-un studiu publicat pe 11 ianuarie în Science Journal, cercetătorii au folosit date din 2012 până în 2019 – când legile pentru protejarea rechinilor s-au înzecit – și au descoperit că mortalitatea anuală a rechinilor a crescut de la 76 de milioane în 2012 la peste 80 de milioane în 2017. Dintre aceștia, 25 de milioane sau peste 30% reprezintă specii amenințate.
Cercetătorii au analizat datele privind pescuitul din 150 de țări și în marea liberă, au folosit modele computerizate și interviuri cu experți – inclusiv oameni de știință, guverne, susținători ai mediului și lucrători din pescuit – pentru a le verifica estimările.
„Am încercat să fim cât mai proactivi posibil în obținerea de date de cea mai înaltă calitate”, autorul principal Boris Worm, un ecologist marin la Universitatea Dalhousie din Canada, a declarat pentru Live Science.
Pescuitul excesiv este o amenințare imensă pentru rechini, care sunt adesea vizați pentru aripioarele lor sau uciși accidental în plase. Dar studiul a arătat că legislația pentru prevenirea pescuitului rechinilor nu a redus numărul de rechini uciși și poate chiar să fi determinat creșterea acestuia.
„Este o mare îngrijorare, pentru că una din trei specii este amenințată cu dispariția”, a spus Worm.
Acest lucru ar fi putut determina deschiderea de noi piețe pentru carnea de rechin. „S-ar putea să fi stimulat chiar și pescuitul de rechini în anumite locuri din cauza acestei noi interdicții”, a spus ea.
Decesele în pescuitul offshore au scăzut cu 7%. Pescuitul offshore „obișnuia să fie considerat principalul vinovat pentru măcelărirea rechinilor”, a spus Schiller, dar acestor nave li s-a interzis explicit să rețină anumite specii la bord. „Asta înseamnă că rechinii pot fi prinși, dar dacă sunt eliberați, au șanse de supraviețuire”, a spus ea.
Autorii au declarat pentru Live Science că trebuie făcut mai mult pentru a proteja rechinii. Măsurile inclusiv interzicerea pescuitului de rechini, aplicarea limitelor de captură bazate pe știință, protejarea zonelor critice și demonstrarea valorii rechinilor vii ar putea contribui la reducerea deceselor la nivel global.
„Mai mult decât orice, acest studiu arată extinderea globală a pieței rechinilor – nu doar pentru aripioare, ci și pentru carne”, a spus Schiller. Oamenii își pot reduce propriul impact asupra rechinilor ținând cont de acțiunile lor – de exemplu, necumpărând suveniruri din dinți de rechin, refuzând să mănânce rechin (care poate fi etichetat greșit, dar poate fi uneori enumerat și sub alte nume, cum ar fi huss sau somon de rocă) și evitând produsele cosmetice care folosesc scualenă derivată din rechin.
„Este o problemă care se poate rezolva”, a spus Worm. „Dar este o problemă care chiar trebuie abordată acum, pentru că rechinii nu mai au mult timp.”
Sursa informației: livescience.com