3.6
(8)
O imagine lidar peste Amazon.

Arheologii au folosit tehnologia Lidar pentru a obține o imagine mai bună a centrului urban antic. (Credit imagine: Stéphen Rostain)

Laserele au scos la iveală o rețea complexă de structuri și drumuri prehispanice ascunse ăn jungla Amazonului. Având 2.500 de ani, este cel mai vechi (și cel mai mare) exemplu de civilizație agricolă înregistrat vreodată în pădurea tropicală densă din America de Sud.

Arheologii studiază de câteva decenii situl din Valea Upano, situat de-a lungul unei porțiuni din estul Anzilor. Cu toate acestea, abia atunci când au început să vadă peisajul ecuadorian folosind lidar aeropurtat (detecția luminii și distanța) – în care mii de impulsurile infraroșii laser sunt reflectate în mod repetat de peisaj pentru a dezvălui structuri ascunse sub vegetație – și-au dat seama arheologii cât de elaborată era de fapt civilizația, potrivit unui studiu publicat joi, 11 ianuarie, în Science Journal.

„Am explorat situl de multe ori, dar Lidar mi-a oferit o altă vedere asupra pământului”, a declarat pentru Live Science autorul principal al studiului, Stéphen Rostain, arheolog și director de cercetare la Centrul Național Francez de Cercetare Științifică (CNRS). „Atunci când explorezi pe jos, ai copaci în drum și e greu să vezi ce se ascunde de fapt acolo.”

Lidar – Detectarea și măsurarea luminii – este o metodă de teledetecție utilizată pentru a examina suprafața Pământului.

Săpăturile arheologice au arătat că situl, care acoperă aproximativ 600 de kilometri pătrați, a fost ocupat din aproximativ 500 î.Hr. până undeva între 300 și 600 d.Hr.

Cercetătorii au folosit tehnologia Llidar pentru a evalua jumătate din situl extins, care a fost construit de membrii culturilor prehispanice Kilamope și Upano, două societăți agrare sedentare care ocupau odată valea. După o pauză, unele dintre așezări au fost ocupate de cultura Huapula, potrivit studiului.

O vedere a movilelor găsite în Amazon.
Platforme de pământ au fost găsite pe tot situl arheologic. (Credit imagine: Stéphen Rostain)

Imaginile Lidar au arătat că situl conținea peste 6.000 de platforme dreptunghiulare de pământ, structuri de piață și movile care erau interconectate printr-o rețea extinsă de drumuri drepte și poteci.

„Străzile nu numai că s-au încrucișat pe tot situl, ci au condus și în afara amplasamentului”, a spus Rostain. „Aceste drumuri au funcționat toate împreună și au fost folosite pentru a conecta comunitatea”.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, grupări de aproape 15 situri „distinte” de așezări care variau ca dimensiune și numărul de structuri, potrivit unui afirmație.

Unele dintre aceste așezări aveau, de asemenea, „movile uriașe” care se întindeau până la 492 de picioare (150 de metri) lungime și 26 de picioare (8 m) înălțime, a spus Rostain, adăugând că „este impresionant” cât de elaborat este situl atât în ​​varietatea de construcții și enormitatea unora dintre structuri.

Pe baza dimensiunii și complexității sale, situl „este asemănător sistemele urbane Maya  din America Centrală”, spune comunicatul de presă emis.

„O astfel de descoperire este un alt exemplu viu al subestimării moștenirii duble ale Amazoniei: de mediu, dar și cultural și, prin urmare, indigen”, au scris autorii studiului în lucrarea lor.. „Credem că este esențial să revizuim temeinic prejudecățile noastre despre lumea amazoniană și, făcând acest lucru, să reinterpretăm contexte și concepte, în lumina unei științe incluzive și participative.”

Sursa informației: livescience.com

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 3.6 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 8

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here