5
(3)
O grămadă de 7 rechini morți zăcea împreună pe o podea murdară cu gresie.

Oamenii de știință au descoperit că aproximativ 80 de milioane de rechini sunt pescuiți în fiecare an, în ciuda reglementărilor globale menite să îi protejeze.

Într-un studiu publicat pe 11 ianuarie în Science Journal, cercetătorii au folosit date din 2012 până în 2019 – când legile pentru protejarea rechinilor s-au înzecit – și au descoperit că mortalitatea anuală a rechinilor a crescut de la 76 de milioane în 2012 la peste 80 de milioane în 2017. Dintre aceștia, 25 de milioane sau peste 30% reprezintă specii amenințate.

Cercetătorii au analizat datele privind pescuitul din 150 de țări și în marea liberă, au folosit modele computerizate și interviuri cu experți – inclusiv oameni de știință, guverne, susținători ai mediului și lucrători din pescuit – pentru a le verifica estimările.

„Am încercat să fim cât mai proactivi posibil în obținerea de date de cea mai înaltă calitate”, autorul principal Boris Worm, un ecologist marin la Universitatea Dalhousie din Canada, a declarat pentru Live Science.

Pescuitul excesiv este o amenințare imensă pentru rechini, care sunt adesea vizați pentru aripioarele lor sau uciși accidental în plase. Dar studiul a arătat că legislația pentru prevenirea pescuitului rechinilor nu a redus numărul de rechini uciși și poate chiar să fi determinat creșterea acestuia.

„Este o mare îngrijorare, pentru că una din trei specii este amenințată cu dispariția”, a spus Worm.

O varietate de aripioare îndepărtate așezate pe podea.
Înotatoarele au fost îndepărtate de la o serie de specii de rechini la Cox’s Bazar din Bangladesh în 2018. (Credit imagine: Nidhi Gloria D’Costa)
Creșterea generală a fost cauzată în mare măsură de punctele cu cea mai mare mortalitate din apele de coastă. Studiul a constatat o creștere a deceselor rechinilor în pescuitul de coastă cu 4%. „Acum, că există reglementări privind recoltarea aripioarelor, pescarii păstrează întregul rechin”, a declarat pentru Live Science coautorull studiului, Laurenne Schiller, specialist în domeniul conservării pescuitului de la Universitatea Carleton din Canada.

Acest lucru ar fi putut determina deschiderea de noi piețe pentru carnea de rechin. „S-ar putea să fi stimulat chiar și pescuitul de rechini în anumite locuri din cauza acestei noi interdicții”, a spus ea.

Trunchi de rechini adulți pentru vânzarea de carne la piața de pește din Bragança, Brazilia
Trunchi de rechini adulți  la piața de pește din Bragança, Brazilia. (Credit imagine: Leonardo Manir Feitosa)
Creșterea mortalității rechinilor se corelează cu o creștere a valorii comerțului cu rechini. Un raport WWF  din aceeași perioaăe (2012-2019) a estimat că comerțul global cu carne de rechin ar putea valora 2,6 miliarde de dolari. Înainte, piața era estimată la 157 milioane USD în 2000, ridicându-se la 379,8 milioane USD în 2011.

Decesele în pescuitul offshore au scăzut cu 7%. Pescuitul offshore „obișnuia să fie considerat principalul vinovat pentru măcelărirea rechinilor”, a spus Schiller, dar acestor nave li s-a interzis explicit să rețină anumite specii la bord. „Asta înseamnă că rechinii pot fi prinși, dar dacă sunt eliberați, au șanse de supraviețuire”, a spus ea.

Autorii au declarat pentru Live Science că trebuie făcut mai mult pentru a proteja rechinii. Măsurile inclusiv interzicerea pescuitului de rechini, aplicarea limitelor de captură bazate pe știință, protejarea zonelor critice și demonstrarea valorii rechinilor vii ar putea contribui la reducerea deceselor la nivel global.

„Mai mult decât orice, acest studiu arată extinderea globală a pieței rechinilor – nu doar pentru aripioare, ci și pentru carne”, a spus Schiller. Oamenii își pot reduce propriul impact asupra rechinilor ținând cont de acțiunile lor – de exemplu, necumpărând suveniruri din dinți de rechin, refuzând să mănânce rechin (care poate fi etichetat greșit, dar poate fi uneori enumerat și sub alte nume, cum ar fi huss sau somon de rocă) și evitând produsele cosmetice care folosesc scualenă derivată din rechin.

„Este o problemă care se poate rezolva”, a spus Worm. „Dar este o problemă care chiar trebuie abordată acum, pentru că rechinii nu mai au mult timp.”

Sursa informației: livescience.com

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 3

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here