0
(0)

Jenat, zilnic, de razele soarelui care îl orbeau în timp ce se afla la volanul autoturismului personal pe drumul către locul de muncă, fizicianul american Chris Mullin s-a decis, în anul 2002, să proiecteze o pereche de ochelari capabili să blocheze lumina printr-un scut electronic.

 

Intitulată DynamicEye, invenția lui Mullin folosește cristale lichide în alcătuirea materialului lentilelor, material la fel de transparent precum sticla sau plasticul din componența oricăror ochelari de soare. Dispozitivul funcționează cu ajutorul unui mic senzor poziționat în centrul ramei, deasupra nasului utilizatorului, care detectează strălucirea și transmite unui mecanism de comandă poziționarea exactă a sursei acesteia.

Mecanismul coordonează cristelele lichide astfel încât să afișeze un petec rectangular negru de 4-6 milimetri în dreptul fiecărui ochi pentru a bloca pătrunderea luminii prin lentilă. Petecul de formă pătrată se deplasează în funcție de mișcarea utilizatorului pentru a bloca lumina sub orice unghi, dar permite în același timp o bună vizibilitate.

De cinci ani și de tot atâtea prototipuri a avut nevoie Mullin pentru a micșora componentele dispozitivului DynamicEye care fac posibilă forma sa din prezent. Inițial, ochelarii funcționau doar conectați la un latop, care procesa datele colectate de senzor. Acum, grație noului senzor cu un consum de energie redus, bateria și toate componentele electronice necesare funcționării sunt suficient de compacte pentru a încăprea în rama unor ochelari de soare standard.

Totuși, produsul nu este încă pregătit de comercializare, deoarece, în cadrul testelor s-a întâmplat de mai multe ori ca pixelii lentilelor LCD să nu funcționeze. Pentru rezolvarea unor astfel de probleme, Mullin dorește să consolideze conexiunile electrice care permit fluxul comenzilor dinspre aparatul de comandă către lentile. În plus, inventatorul proiectează mici ecrane LCD flexibile din material plastic, astfel încât produsul final să fie destul de ușor și de incasabil pentru piață.

Finanțat și susținut, în parte, de Forțele Aeriene SUA, Mullin își concentrază inițial munca înspre crearea unor echipamente oculare pentru piloții avioanelor de vânătoare și pentru trupele militare. O invenție cu proprietățile lui DynamicEye ar aduce importante avanjate tactice în câmpul de luptă pentru soldații care ar beneficia de ea. În același timp, Mullin se află în tratative cu producătorul de ochelari de soare Oakley, pentru a face posibil accesul publicului larg la tehnologia Dynamic Eye.

Sursa (click pentru video)

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here