0
(0)

Chiar dacă a fost lovită de cutremur și de un dezastru nuclear, Japonia nu înceatează să privească înspre viitor. Compania niponă Panasonic, alături de mai mulți parteneri, are în plan un proiect eco-imobiliar  îndrăzneț pe teritoriul Țării Soarelui Răsare.

 

Lider mondial în construirea de echipamente tehnologice, Panasonic dorește să ridice, pe locul unde se afla cândva chiar una dintre propriile fabrici de asamblare, un „oraș sustenabil inteligent” (OSI), din aproximativ  1.000 de case răspândite pe o suprafață de 19 hectare. Așezarea se va distinge tocmai prin faptul că va fi integral eficientă energetic și prietenoasă cu mediul.

Planul  japonezilor nu este acela de a ridica un oraș modest, cu un consum energetic minim. „Orașul Sustenabil Inteligent Fujisawa” , care se va afla sub administrația urbei Fujisawa, din prefectura Kangawa, va fi construit pe principiul unei  infrastructuri futuriste și avanatajoase de generare și de conservare a energiei în toate dimensiunile sale. Companiile partenere în realizarea acestui proiect plănuiesc să demonstreze cât de ecologică poate fi o așezare atunci când mai multe tehnologii lucrează la unison în organizarea ei.

Prin urmare, OSI Fujisawa nu va fi neapărat rezultatul întrepătrunderii unor tehnologii științifico-fantastice, care nu s-au mai văzut, ci va găzdui o varietate de strategii ecologiste convenționale care, în ciuda disponibilității lor, sunt dificil și costisitor de integrat în structurile urbanistice deja existente.

În orașul imaginat de Panasonic, fiecare acoperiș al fiecărei case va fi acoperit cu panouri solare moderne, care vor alimenta locuințele cu energie electrică și, în același timp, vor stoca energia nefolosită în baterii „domestice”. Chestiunile de infrastructură civică vor primi și ele o atenție deosebită. Transportul prin oraș, spre exemplu, ar putea fi asigurat integral de vehicule electrice, iar rețele de senzori interconectați vor controla aspecte precum iluminatul public, asigurând neirosirea volților.

În esență, orașul sustenabil inteligent Fujisawa este văzut ca o abordare de top în sensul eficienței energetice – un sat ecologist construit de la zero cu tehnologii ambientaliste moderne și nu cu tehnică învechită, mai puțin eficientă. Panasonic dorește să folosească acest exemplu ca pe un tipar pentru alte comunități mai mari din Japonia și din alte țări.  Dacă totul va decurge conform planului, OSI Fujisawa va începe să primească rezidenți în martie 2014 și va deveni complet funcțional ca oraș în 2018.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here