Panourile solare convenţionale sunt plane, însă de curând cercetătorii MIT, din Boston, au observat că o aşezare a celulelor în panou sub o formă de cub sau de turn ar fi mult mai eficientă, în special în zonele cu latitudini mai mari ale planetei.
Specialiştii MIT (Massachusetts Institute of Technology), conduşi de prof. Jeffrey Grossman, au analizat cu ajutorul unui algoritm sute de configuraţii posibile de panouri, testate cu ajutorul unui simulator computerizat la diferite latitudini. Au selectat cele mai bune trei proiecte şi le-au plasat pe acoperişul unei clădiri MIT.
Cu această ocazie, au observat că celulele aşezate pe panouri cu noul design furnizau de 20 de ori mai multă energie decât cele aşezate pe panouri plane, fără a ocupa o suprafaţă mai mare decât acestea. Explicaţia este că o combinaţie de panouri orizontale şi verticale va capta razele solare de la răsărit până la apus: cele verticale vor fi mai eficiente dimineaţa şi seara, iar cele orizontale sau diagonale la amiază.
Diferenţa faţă de panourile convenţionale este cel mai pronunţată la latitudini mari, cum ar fi în nordul Alaskăi sau în Ţara de Foc.
Desigur, există şi panouri convenţionale motorizate, care urmăresc Soarele, dar motoarele lor consumă din energia produsă. În cazul noilor configuraţii tip turn, motoarele nu sunt necesare, nefiind nevoie ca ele să urmărească astrul pentru a-şi maximiza eficienţa.
Sursa