0
(0)

Cercetătorii de la Şcoala de Inginerie şi Ştiinţe Aplicate Henry Samueli, din cadrul UCLA, au reuşit să convertească, cu ajutorul energiei electrice, dioxidul de carbon în izobutanol (alcool izobutilic). Descoperirea ar putea duce în viitor la transformarea vehiculelor convenţionale de transport în unele electrice.

 

Problema utilizării energiei electrice constă  în prezent în dificultatea stocării ei în mod eficient – bateriile, pompele hidraulice şi alte metode de producere ori stocare a sa, fie au o capacitate redusă de stocare, fie sunt incompatibile cu infrastructura contemporană.

În cadrul studiului publicat în revista Science, cercetătorii de la UCLA au demonstrat o metodă de stocare a energiei electrice sub forma alcoolului izobutilic (izobutanol), care poate fi folosit drept carburant lichid.

Echipa de savanţi a modificat genetic un microorganism litoautotrof (Ralstonia eutropha H16) pentru a produce izobutanol într-un electro-bioreactor, folosind CO2 ca unică sursă de carbon şi electricitatea ca singură sursă de energie.

Fotosinteza, ca proces de convertire a luminii în energie chimică şi de stocare a sa ca zaharuri, presupune două reacţii: una care converteşte lumina în energie chimică (care evident trebuie să aibă loc în prezenţa luminii) şi una care converteşte dioxidul de carbon în zahar, pentru care nu este necesară lumina. Cercetătorii au reuşit să separe cele două reacţii la microorganismul litoautotrof, în locul fotosintezei naturale folosind panouri solare pentru a converti lumina solară în energie electrică, pe care au folosit-o, împreună cu acid formic, la transformarea dioxidului de carbon în combustibil.

 

Sursa

Sursa Foto: UCLA

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here