Inginerii germani s-au gândit să reinventeze… încălzirea parbrizului. În mod uzual, parbrizele încălzite presupun prezența unor fire electrice foarte subțiri (filamente) în interiorul sticlei, după un principiu similar folosit pentru dezaburirea sau dezghețarea lunetei. Apeși un buton și, în câteva minute, gheața de pe parbriz se topește. Deci oare cu ce vine nou Volkswagen?
Ei bine, în loc de filamente, între foile de sticlă ale parbrizului sunt integrate straturi conductive dintr-un material pe bază de argint. Ceea ce aduce mai multe avantaje. În primul rând, consumul este de maximum 500 watt, iar încălzirea suprafeței parbrizului este mai rapidă și mai uniformă, deci crește nivelul de confort și de siguranță în utilizarea vehiculului. Există, totuși, și filamente în aceste parbrize. Ele sunt plasate la bază, în zonele unde se „odihnesc” ștergătoarele, contribuind la dezghețarea rapidă a acestora în sezonul rece.
Un avantaj conex important apare, însă, vara: straturile pe bază de argint reflectă până la 60% din radiația solară, deci nu e nevoie de utilizarea intensivă a sistemului de climatizare (care e un mare consumator, ducând la creșterea consumului de carburant). Germanii afirmă chiar că, spre deosebire de foliile obișnuite antisolare, care se aplică pe parbrizele mașinilor, soluția lor poate reduce temperatura din interior chiar și cu 15 grade Celsius, deci, după ce mașina a stat mult în soare, habitaclul nu mai e așa fierbinte (dar asta rămâne de verificat).
Confortul are și un preț: acest „parbriz wireless” va fi oferit opțional pe o serie de modele ale producătorului, costând minimum 340 euro (în Germania). Așteptăm momentul în care această soluție va fi combinată cu Gorilla Glass, pentru a scăpa de toate problemele.