0
(0)

O echipă de ingineri de la Universitatea din California în San Diego dezvoltă „microsubmarine” autopropulsate care pot aduna mici cantități de țiței din apele contaminate în urma unor deversări.

 

Microsubmarinele de formă conică constau din motoare cu microtuburi învelite într-un strat superhidrofob, care respinge apa și atrage petrolul. Acestea pot reprezenta o alternativă mai prietenoasă cu mediul la detergenții de curățare a țițeiului deversat în ape. De altfel, se zvoneste chiar că aceste dispozitive ar fi fost folosite pentru curățarea petrolului vărsat cu ocazia dezastrului din 2010 de către Deepwater Horizon.

Mașinării similare au fost dezvoltate ca sisteme de administrare a medicamentelor, dar este pentru prima oară când ele au fost luate în considerare în scopuri ambientaliste. Microsubmarinele pot funcționa eficient și cu foarte puțin combustibil. Ele au fost testate în curățarea apei de ulei de măsline și ulei de motor.

Micile submarine sunt de zece ori mai înguste decât firul de păr uman, prin urmare pot avea impact asupra deversărilor majore numai în număr foarte mare. Autorii studiului notează că astfel de deversări ar putea necesita motoare alimentate de câmpuri magnetice sau de electricitate.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here