0
(0)

Fiecare posesor de computer personal poate veni în sprijinul cercetătorilor de la Universitatea Stanford, ajutându-i să studieze mai eficient maladii devastatoare precum Alzheimer, Huntington și Parkinson, dar și o gamă variată de cancere. Totul, prin simpla instalare a unui software în PC sau laptop.

Problemele pe care încearcă să le soluționeze acești specialiști necesită o putere de calcul atât de mare, încât implicarea oamenilor prin donarea capabilităților de procesare ale ordinatoarelor lor atunci când nu le folosesc este deja foarte necesară și poate face diferența.

Deja, peste 99.000 de computere din toată lumea pun în comun 87.000 teraflopi de putere computațională pentru a forma cel mai mare supercomputer de tipul crowdsource (externalizat) din lume.

Pașii care trebuie urmați sunt exemplificați la adresa https://folding.stanford.edu/ . După ce urmezi instrucțiunile trasate, Universitatea Stanford trimite către computerul tău o problemă de pliere a proteinelor pe care acesta să o rezolve. După ce această primă sarcină este îndeplinită, computerul transmite rezultatele și primește o nouă sarcină.

Ce este plierea proteinelor?

Proteinele reprezintă „muncitorii”, „constructorii” sau „nanoboții” biologiei. Ele ajută organismul să transforme hrana în energie, ele reglează stările pe care le avem și luptă împotriva bolilor. Dar, înainte sa proteinele să facă toate acestea, trebuie ca mai întâi să să adune în formație sau să se plieze. Totuși, deși plierea proteinelor este un proces vital și fundamental pe toate palierele biologiei, o mare parte din ea încă reprezintă un mister pentru noi.

Atunci când proteinele nu se pliază corect, pot apărea consecințe grave la nivelul sănătății, printre care tulburări cunoscute, precum Alzheimer, Boala Vacii Nebune, scleroza în plăci, SIDA, Huntington, Parkinson și multe cancere. Deci, dacă specialiștii vor înțelege mai bine plierea eronată a proteinelor, vor putea crea medicamente și terapii care să soluționeze toate aceste probleme. Le și ne dăm o mână de ajutor?

P.S.: Check this out also: http://www.garvan.org.au/get-involved/dreamlab

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?