Echipa științifică Red Bull Stratos prezintă, în premieră mondială, capsula care îl va transporta pe austriacul Felix Baumgartner la limita Spațiului în încercarea sa de a depăși patru recorduri mondiale.
Atașată unui balon cu heliu, capsula care a avut nevoie de cinci ani pentru a fi finalizată și care cântărește 1.315 kg (echipată complet) va funcționa și ca sistem de supraviețuire pentru Baumgartner în cele aproximativ trei ore cât va dura ascensiunea până la altitudinea de 36.000 de metri.
La interior, în fața scaunului special construit pentru costumul spațial al temerarului se vor afla un panou cu 89 de comenzi și o ușă rotundă din acril, groasă de 1,3 cm, care îl va despărți pe Felix Baumgartner de limita Spațiului înainte ca acesta să o deschidă și să încerce să devină prima persoană care va sparge bariera sunetului în cădere liberă.
Capsula va fi suspendată la 46 de metri sub balonul cu heliu și îl va proteja pe Baumgartner de temperatura scăzută din Stratosferă, îi va oferi oxigen stabil și un mediu presurizat în timpul urcării, având aer să respire normal pentru a evita boala decompresiei.
Mediul ostil în care va ajunge prezintă o adevărată provocare pentru sistemul electronic și pentru sistemele de radio-comunicații și de filmare, vitale operării capsulei, dar Art Thompson, directorul tehnic al proiectului, și inginerii de la Sage Cheshire Aerospace Inc. din Lancaster, California au făcut tot posibilul pentru a construi o navă capabilă să facă față misiunii.
Imediat ce capsula va atinge pragul superior al ascensiunii și Baumgartner va efectua saltul, un sistem telecomandat va desprinde nava de balon. Ghidată cu ajutorul unui sistem GPS, o parașută va aduce ușor capsula înapoi către sol, unde datele înregistrate vor putea fi extrase și evaluate.Oamenii de știință au preferat o capsulă închisă nacelei folosite în 1960, deoarece la 36.000 m, față de 31.333 m (actualul record, deținut de Joe Kittinger), pericolele sunt exponențial mai mari, fiind generate de temperaturi mult sub limita înghețului, de lipsa oxigenului și de presiunea scăzută a aerului. Nava a fost supusă tuturor testelor posibile și, după toate verificările, Art Thnompson a confirmat că aceasta este gata de zbor.
Cele patru elemente cheie din componența capsulei sunt: sfera de presurizare, cușca, învelișul și baza cu amortizoare pentru aterizare.
Sfera de presurizare are un diametru de 1,8 metri, conține panoul de control și instrumentele de zbor și este confecționată din fibră de sticlă și din rășină epoxidică, iar geamul și ușa sunt realizate din fibră acrilică. Aici va sta Baumgartner pe parcursul urcării.
Cușca este structura care îmbracă sfera presurizată și susține capsula, fiind realizată din crom-molibden, un oțel foarte dur folosit frecvent în sporturile motorizare și în industria spațială.
Învelișul extern, înalt de 3,4 metri și cu un diametru de 2,5 metri la baza, înconjoară sfera presurizată și structura. Este un înveliș izolator din spumă învelit în fibră de sticlă care asigură protecție împotriva temperaturilor care pot scădea chiar și până la -56 de grade Celsius, sau mai jos de atât.
Atașate de baza cu un diametru de 2,5 metri a capsulei, realizată dintr-un placaj în formă de fagure din aluminiu gros de 5 cm, sunt amortizoarele pentru aterizare, realizate și ele în formă de fagure și învelite în fibră de sticlă și rășină epoxidică. Sunt proiectate să reziste la forțe de 8G la impact.
Red Bull Stratos, proiect realizat de Red Bull și Felix Baumgartner, este o misiune la limita Spațiului ce are scopul de a depăși limitele umane așa cum au fost setate acum mai bine de 50 de ani. Susținut de o echipă de experți, Felix Baumgartner va urca cu un balon stratosferic la mai mult de 36.576 de metri înălțime și se va angaja într-o cădere liberă care va ținti către stabilirea de noi recorduri – primul om care va depăși bariera sunetului în cădere liberă (viteza estimată de 1.100 km/h) în timp ce va livra informații valoroase pentru medicină și știință.