4.9
(8)

Neuralink, compania înființată de Elon Musk a demarat studiile clinice pe pacienți umani. Într-un videoclip, îl vedem pe primul dintre ei. El este capabil să joace șah, pe ecranul unui computer, de la distanță, comandând prin gânduri mutările.

În această secvență de nouă minute, vedem un inginer Neuralink alături de un pacient. Acesta din urmă, Noland Arbaug, are 29 de ani este tetraplegic. Cipul dispozitivului Neuralink, pe care tocmai l-a primit, este un implant cerebral: acesta este folosit pentru a-și conecta creierul la calculator, cu scopul de a-i permite să controleze, de la distanță, mișcarea unui pe un ecran, pur și simplu gândindu-se la asta.

Operația de implantare a fost efectuată cu ajutorul unui robot special conceput de Neuralink, a fost „foarte simplă”, după spusele lui Arbaug, care a părăsit spitalul „o zi mai târziu”, fără efecte secundare notabile. Prin urmare, utilizarea cipului pare să fie deja destul de eficientă, în ciuda unor „probleme” nespecificate.

În timpul videoclipului, îl vedem pe Noland Arbaug jucând șah cu mintea. El mai precizează că anterior a jucat timp de opt ore jocul Civilization VI. „Nu vreau ca oamenii să creadă că acesta este sfârșitul procesului, mai este mult de lucru, dar mi-a schimbat deja viața”, explică tânărul.

Cipul implantat la acest prim pacient uman Neuralink măsoară 23 de milimetri lățime și 8 milimetri grosime. Cele 64 de microcabluri ale sale, care includ 1024 de nano-electrozi, detectează semnalele electrice transmise de o anumită zonă a creierului, înainte de a le transmite către un software care le interpretează pentru a le traduce în mișcare. De exemplu, dacă ne gândim la sus, cipul recuperează semnalul electric corespunzător, pe care software-ul îl înregistrează și îl transformă făcând cursorul (sau piesa tablei de șah în acest caz) să se miște în sus.

Mai multe informații despre interfața creier-mașină realizată de Neuralink puteți găsi în acest articol publicat în revista noastră.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.9 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 8

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?