5
(4)

În general agricultura ecologică este prezentată ca o soluție mai durabilă pentru producția de alimente, deoarece folosește metode naturale de control al dăunătorilor și pentru asigurarea fertilității solului. Dar iată că un nou studiu publicat în Science arată că extinderea terenurilor agricole organice poate duce la o utilizare sporită a pesticidelor în câmpurile neecologice aflate vecinătatea lor, compensând beneficiile de mediu. Aceste „efecte de propagare” dăunătoare ar putea fi atenuate dacă fermele ecologice sunt grupate și separate geografic de fermele convenționale, au arătat cercetătorii.

„În ciuda eforturilor politicilor creștere a suprafețelor pe care se practică agricultura ecologică, rămân lacune cheie în cunoștințele noastre cu privire la modul în care agricultura ecologică are impact asupra mediului”, a arătat cercetătoarea Ashley Larsen, autoarea principală a studiului publicat în revista Science.

Deși practicile agricole ecologice îmbunătățesc în general condițiile de mediu, cum ar fi calitatea solului și a apei, compromisurile nu sunt foarte bine înțelese. De exemplu, câmpurile organice ar putea adăposti specii insectivore mai benefice, cum ar fi păsările, păianjenii și gândaci răpitori etc. Dar lipsa pesticidelor și a semințelor modificate genetic ar putea însemna că adăpostesc mai mulți dăunători.

Pentru a ajunge la concluziile prezentate în studiul publicat în revista Science cercetătorii au analizat date despre aproximativ 14.000 de terenuri agricole din comitatul Kern, California, pe parcursul a șapte ani. Comitatul Kern produce culturi de mare valoare, inclusiv struguri, pepeni verzi, citrice, roșii, cartofi și multe altele, ceea ce îl face una dintre cele mai valoroase regiuni agricole din Statele Unite. Echipa a asociat hărțile digitale ale câmpurilor și culturilor cultivate pe acestea cu înregistrările privind folosirea pesticide și dacă un terenul avea o certificare organică. Nivelul pesticidelor în câmpurile convenționale a scăzut cu cât acestea erau mai departe de câmpurile organice.

În studiul din Science se arată că: „Gruparea spațială a terenurile pe care se practică agricultura organică și separarea spațială de terenurile pe care se practică agricultura convențională ar putea reduce amprenta de mediu atât a terenurilor agricole organice, cât și a celor convenționale”.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 4

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?