5
(1)

Oricine a urmărit dezvoltarea rachetei New Glenn de la Blue Origin a așteptat să vadă noul lansator al lui Jeff Bezos. Miercuri, inginerii au prezentat lansatorul pe o ramă de lansare din Florida, unde va fi supus unor teste pe sol.

Prima lansare a lui New Glenn avea loc la cel puțin șase luni distanță dar  s-ar putea să nu fie acest an. În ultimii câțiva ani, observatorii din interiorul și din afara industriei spațiale s-au obișnuit cu ritualul aproape anual al unei alte întârzieri a lansării New Glenn. Zborul inaugural al lui New Glenn a fost amânat din 2020 până în 2021, apoi în 2022 și, deocamdată, este programat pentru sfârșitul acestui an.

Dar acum avem ceva diferit. În mod evident, Blue Origin se apropie de lansarea în sfârșit a unei rachete pe orbită. Jeff Bezos, fondatorul Blue Origin, a fost la Cape Canaveral pentru a vedea pentru prima dată noua sa rachetă gigantică pe rampa de lansare. ”E incredibil să-l văd pe New Glenn la LC-36”, a scris Bezos pe Instagram. „Urmează un an mare. Să mergem!”

Începând cu sfârșitul anului trecut, oficialii Blue Origin și-au dublat planurile companiei de a lansa primul zbor de testare New Glenn până la sfârșitul anului 2024. Acest mesaj a coincis cu sosirea lui Dave Limp ca director executiv al Blue Origin, în locul lui Bob Smith, în mandatul căruia s-au realizat primele zboruri suborbitale umane pe racheta New Shepard a companiei. Perioada lui Smith ca CEO a fost, de asemenea, marcată de întârzieri repetate ale rachetei New Glenn.

Limp forțează Blue Origin să se miște mai repede. În decembrie, compania a transportat elemente ale rachetei New Glenn de la fabrica sa, de lângă Centrul Spațial Kennedy al NASA. Aici tehnicienii au asamblat treptele rachetei care urmează a fi testate la sol

Săptămâna trecută, Blue Origin a ridicat o structură care simulează masa  a rachetei fără carburant folosind brațul transportor-erector la Launch Complex 36 (LC-36), o fostă rampă de lansare Atlas, preluată de Blue Origin în 2015. Aceasta a fost o validare finală a ridicării. brațul la LC-36 înainte ca Blue Origin să pună o rachetă reală, sau în mare parte reală, pe pad.

Prima rachetă New Glenn la scară largă se lansează la Complexul de Lansare 36.

Miercuri, echipajele de la sol au scos o rachetă New Glenn complet asamblată din hangarul de la LC-36 și au urcat rampa până la rampa de lansare. Apoi, brațul hidraulic de ridicare a ridicat lansatorul pe verticală. La o înălțime de peste 98 de metri, New Glenn este una dintre cele mai mari rachete văzute vreodată pe Coasta Spațială a Floridei, aproximativ la aceeași înălțime cu racheta Space Launch System a NASA și aproape la fel de înaltă ca Saturn V folosită în programul Apollo.

New Glenn poate transporta aproape 45 de tone de sarcină utilă pe orbita joasă a Pământului. Pentru orbitele la altitudine joasă, aceasta este o clasă de greutate deasupra capacității de transport a rachetei Vulcan a United Launch Alliance sau a rachetei Falcon 9 a SpaceX, dar sub Falcon Heavy de la SpaceX. De asemenea, Blue Origin intenționează să folosească racheta New Glenn pentru a lansa landere selenare pentru programul Artemis al NASA.

Prima treaptă a lansatorului New Glenn este reutilizabilă și este proiectată să apunteze pe o barjă offshore din Oceanul Atlantic, care îl va aduce înapoi pe coastă, similar modului în care SpaceX își recuperează prima treaptă a lansatorului Falcon 9.

Sursa informației: arstechnica.com

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 1

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here