5
(2)

Asociat cu o deficiență semnificativă de vitamina C, scorbutul este o boală care aproape dispăruse în țările industrializate. Cu toate acestea, un caz a fost descoperit recent în Australia. Este boala în plină reapariție?

Evidențiat în timpul Renașterii în timpul primelor explorări maritime globale, scorbutul a provocat numeroase victime până în secolul al XIX-lea. În majoritatea cazurilor, boala se dezvoltă datorită unei diete sărace în vitamina C și în formele sale cele mai grave pot apărea diverse afecțiuni: slăbirea dinților, purulența gingiilor și hemoragii. În timp ce boala aproape că a dispărut în țările cu venituri mari, de mai bine de un secol, un caz a fost depistat în Australia și raportat în BMJ Journals. Potrivit medicilor de la Spitalul Sir Charles Gairdner din Nedlands (Australia), pacientul este un bărbat în vârstă de 50 de ani, internat cu o erupție dureroasă, vânătăi și umflături la picioare. În plus, medicii au evidențiat prezența semnelor de avertizare ale deficienței, și anume o cantitate foarte mică de globule albe în sânge și urină. După câteva zile de examinare, profesioniștii din domeniul sănătății au descoperit că dieta zilnică a pacientului a fost afectată semnificativ de dificultățile sale financiare.

Trebuie spus că rezultatele analizelor pacientului sunt înspăimântătoare. Ele au relevat niveluri scăzute de mai multe vitamine și mai ales o absență totală a vitaminei C. Să ne amintim însă că această vitamină joacă un rol foarte important în metabolism, în consolidarea colagenului sau chiar în sinteza moleculelor înrudite cu transmisie nervoasa. Cu toate acestea, pacientul și-a neglijat complet dieta din cauza mijloacelor sale limitate. Dieta lui zilnică nu includea fructe și legume.

Scorbutul revine în principal din cauza costului vieții în continuă creștere, dar și din cauza obezității și a dietelor care includ prea multe alimente ultraprocesate. Până astăzi, această boală a făcut ravagii în țările subdezvoltate. Acum, țările bogate se confruntă, la rândul lor, cu renașterea în rândul celor mai dezavantajate grupuri sociale, cum ar fi persoanele fără adăpost și, în special, persoanele în vârstă.

Într-un articol din 23 octombrie 2024, The Times a reamintit că în Regatul Unit, în 2023, aproximativ 11.000 de persoane au primit tratament medical din cauza malnutriției. 171 dintre acești pacienți aveau scorbut. Cu alte cuvinte, cazul recent din Australia este departe de a fi unul izolat.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 2

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?