0
(0)

Austriacul Felix Baumgartner  este primul om care a depășit viteza sunetului în cădere liberă după saltul de la 39.045 metri. Baumgartner a atins o viteză de 1.342,8 km (Mach 1,24) și a mai stabilit o serie de alte recorduri, adunând și informații prețioase pentru explorarea viitoare a spațiului.

 

După ce s-a ridicat la altitudinea de 39.045 metri cu un balon umplut cu heliu, Felix Baumgartner a stabilit un nou record fiind primul om care a depășit bariera sunetului în cădere liberă, la exact 65 de ani dupa ce Chuck Yeager a facut același lucru însă cu un avion experimental. Austriacul, în vârstă de 43 de ani, a mai stabilit si alte două recorduri (săritura de la cea mai mare înălțime și cel mai înalt zbor cu un balon cu echipaj uman), lăsându-i recordul pentru cea mai lungă cadere liberă mentorului acestui proiect, colonelul Joe Kittinger.

Baumgartner a aterizat în siguranță în deșertul New Mexico după saltul de la 39,045 metri. În timpul căderii, în zona de aproape vid a stratosferei, Felix Baumgartner a atins viteza maximă de 1.342,8 km/h,  înainte să fie încetinit de atmosferă.

Baumgartner a căzut liber timp de 4:20 minute, iar durata totală a săriturii a fost de 9:03 minute. Milioane de oameni au urmărit în direct, la posturile de televiziune din întreaga lume  și pe internet, ascensiunea balonului și apoi săritura de la 39.045 metri. La un moment dat, în timpul căderii libere, Baumgartner a părut că se răsucește incontrolabil, dar austriacul și-a revenit repede și câteva momente mai târziu a deschis parașuta spre ușurarea întregii echipe de la sol.

\”A fost o zi incredibilă cu multe evenimente, așa cum a fost de fapt întregul proiect\”, a spus Baumgartner ușurat. \”Totul a început cu o lansare minunată, după care am avut o problemă cu sistemul de alimentare al vizierei. Ieșirea din capsulă a fost perfectă, după care am început să mă răsucesc ușor. Am crezut că voi reuși să stabilizez căderea, dar am început să mă răsucesc din ce în ce mai repede. Totul a fost foarte brutal. Pentru câteva secunde am crezut că mi-am pierdut cunoștința. Nu am simțit niciun boom sonic pentru că am fost mult prea ocupat încercând să mă stabilizez. Totul a fost mult mai dificil decât mă așteptam.”

Baumgartner și restul echipei se pregătesc de cinci ani pentru misiunea  Red Bull Stratos. \”Ce pot să vă spun este că atunci când ești acolo sus devii foarte umil. Nu te mai gândești la recorduri, nu te mai gândești la valoarea științifică a proiectului – singurul lucru pe care-l vrei în acel moment este să te întorci pe pământ în viață\”, a mai adăugat Felix Baumgartner.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here