Începând cu 18 martie, la toate punctele de difuzare a presei, este disponibil numărul 23 al revistei Ştiinţă&Tehnică.
Află totul despre istoria vieții pe Pământ, informează-te despre cât de periculoși sunt, de fapt, meteoriții, citește o poveste inedită despre Big Bang și vezi cât de pregătiți suntem pentru o eventuală întâlnire cu o civilizație extraterestră – plus multe altele în noua ediție a revistei Știință&Tehnică.
Ediția lunii martie a revistei Știință&Tehnică se deschide, așa cum te-ai obișnuit cu topul celor mai importante descoperiri și invenții din ultima lună, urmat de un spectaculos pictorial în care îți prezentăm câteva fotografii impresionante de la ultima ediție a concursului Word Press Photo.
În dimineața zilei de 15 februarie 2013, un meteorit a brăzdat cerul Rusiei, aruncând mingi de foc ce au cauzat la impactul cu Pământul o undă de şoc care a spart ferestrele, a distrus clădiri şi a rănit aproape 1.000 de persoane. S&T investighează impactul acestui incident și-ți spune cât de periculoși sunt, de fapt, meteoriții, în cadrul unui reportaj semnat de Claudiu Tănăselia, urmat de un interviu cu cercetătorii Dan Riskin și Ziya Tong, gazdele show-ului Discovery Channel Focul din cer: Meteoritul căzut în Rusia.
În fiecare an, la Forumul Economic Mondial de la Davos se adună oameni importanți care discută despre marile probleme economice ale lunii. Ei bine, în 2013, una dintre temele abordate la această prestigioasă conferință a fost: cât de pregătiți suntem să ne întâlnim cu extratereștrii și ce impact vor avea ființele nepământene asupra economiei globale. Or ști specialiștii de la Davos ceva? Răspunsul ți-l dă scriitorul de știință Cristian Român, în cadrul articolului X FACTOR: viața extraterestră.
Omul a pășit pentru prima dată pe Pământ acum circa 190.000 de ani, o picătură de apă într-un ocean reprezentat de istoria de 4,6 miliarde de ani a planetei. Multe se întâmplaseră înaintea apariției speciei noastre. Formarea Terrei, ridicarea nivelului de oxigen și apariția primelor forme de viață sunt evenimentele iconice al Precambrianului, cea mai lungă dintre erele terestre. Apoi, prolificul Paleozoic, perioada vieții vechi, a însemnat nașterea vieții complexe, a vertebratelor, amfibienilor, peștilor sau reptilelor. Impresionantul Mezozoic, era de mijloc a biosului terestru, a marcat dominația uriașilor dinozauri. Apoi, după dispariția violentă a acestora acum 66 de milioane de ani, în Cenozoic, mamiferele aveau să preia rolul dominat ducând, în final, la apariția noastră a oamenilor. O aventură aproape incredibilă pe care te invit să o faci alături de noi în dosarul lunii martie și în lunile ce urmează.
Tot în ediția de martie a revistei Știință&Tehnică te mai întâlnești cu patru prototipuri de vehicule care promit un viitor mai curat, cu marile descoperiri și experimente din fizică pe care le așteptăm în acest an și, de asemenea, cu Dreamliner – minunea tehnologică care a devenit coșmar. Apoi, evanghelistul științelor Alexandru Mironov ne vorbește despre Cosmosul din Laborator, iar astronomul amator Cătălin Beldea ne dezvăluie secretele sateliților naturali din sistemul nostru solar. Nu în ultimul rând, din noul S&T aflăm care sunt efectele muzicii asupra psihicului uman și, de asemenea, vedem – într-o rubrică debut a reputatului jurnalist de științe român Cătălin Mosoia – dacă există cifre de… poveste.
Următoarea ediție a revistei Știință&Tehnică apare la mijlocul lunii aprilie Până atunci, vă invităm să rămâneţi alături de noi pe www.stiintasitehnica.com şi pe pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi descoperiri, invenţii şi evenimente ştiinţifice şi pentru a afla detalii suplimentare despre concursurile şi programele noastre. Şi nu uitaţi niciodată: Knowledge is power, iar cine citeşte, cunoaşte!
Revista Ștință&Tehnică a fost relansată de Fundația Dinu Patriciu împreună cu Adevărul Holding, la începutul lunii aprilie, 2011, are 120 de pagini bogat ilustrate, informație de calitate, costă numai 9,9 lei și apare lunar. Dacă îți place S&T, află de aici cum te poți abona!