Ȋn perioada 25 – 30 iunie 2017, Bucureştiul va fi gazda celei de-a 28–a ediţii a International Laser Radar Conference, ILRC28, România fiind prima ţară din Europa de Est care găzduiește această importantă reuniune internațională.
Organizată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică, INOE2000, sub patronajul International Coordination-group for Laser Atmospheric Studies (ICLAS), această conferinţă reprezintă cea mai mare oportunitate de prezentare a cercetărilor de ultimă oră asupra tehnicilor, tehnologiilor și aplicațiilor laser – radar (lidar) ȋn domeniul cercetării mediului ȋnconjurător, fiind totodată și cel mai important forum pentru schimbul de idei şi încurajarea colaborărilor pe acest domeniu.
ILRC28 reprezintă o ocazie excelentă de a demonstra capacitatea ştiinţifică a cercetătorilor români, de a familiariza autoritățile și publicul românesc cu problematici privind schimbările climatice și calitatea aerului din regiune, precum și pentru a atrage mai mulți tineri cercetători spre o carieră ȋn acest domeniu. Pentru aceştia din urmă, la ȋnceputul conferinţei va fi organizată o sesiune introductivă asupra tehnicilor lidar şi aplicaţiile acestora.
De asemenea, pe toată durata evenimentului va putea fi vizitată și o expoziţie de echipamente ştiinţifice de monitorizare a mediului ȋnconjurător, unde vor fi prezenţi, cu informaţii şi demonstraţii, cei mai importanţi producători şi distribuitori de instrumente şi componente laser din străinătate.
De mai bine de jumătate de secol, această conferință bienală a promovat generații de cercetători și a stimulat dezvoltarea domeniului dincolo de așteptări. Astăzi lidarele operează atât pe platformele de la suprafaţă terestră, cât şi pe cele aeropurtate sau pe platformele satelitare, fiind organizate ȋn reţele continentale şi globale.
Serviciile meteorologice și aeroportuare sunt în proces de retehnologizare, înlocuind sondările atmosferice clasice cu cele ce utilizează tehnicile lidar. Instrumentele lidar s-au extins şi ȋn spaţiu, principalele agenţii spaţiale din lume construindu-şi misiunile satelitare de explorare şi observare a Pământului ȋn jurul acestora.
Evenimentul de anul acesta reuneşte la București peste 300 de participanţi din 31 de țări, prelegerile din cadrul conferinţei fiind susţinute de specialişti ai institutelor de cercetare de top din România şi din lume, precum şi de specialiştii organizaţiilor de utilizatori ai tehnologiilor lidar printre care se numără agenţiile spaţiale NASA şi ESA.
Ultimele realizări ȋn domeniul cercetării şi aplicaţiile rezultate vor fi prezentate ȋn cadrul celor 11 sesiuni ce abordează tematici de actualitate cum ar fi:
- progrese recente ȋn tehnologiile lidar;
- misiuni spaţiale şi aeropurtate cu instrumente lidar la bord;
- utilizarea tehnicilor lidar ȋn studiul structurii şi compoziţiei chimice a atmosferei, studiul dinamicii atmosferei şi a schimburilor de suprafaţă, precum şi ȋn sondarea atmosferei medii şi ȋnalte;
- sinergia instrumentelor lidar cu alţi sensori de teledetecţie utilizaţi ȋn studiul mediului ȋnconjurător;
- reţele lidar şi campanii de măsurători la scară mare;
- sisteme lidar comerciale (laseri şi componente electronice).