Potrivit unui nou studiu, se pare că încorporăm informaţie genetică din mâncarea pe care o consumăm. Cercetătorii de la Universitatea Nanjing, R.P. Chineză, au descoperit că urme de ARN din legumele îngurgitate intră în sângele nostru.

 

MicroARN-ul (denumit de specialişti şi miRNA) reprezintă mici urme de ARN care se leagă de secvenţele ARN-ului purtător asemănătoare, rezultând în reprimarea acestora din urmă. Rolul lor a fost înţeles abia de curând, descoperindu-se că sunt implicate într-un număr mare de procese genetice, atât la plante, cât şi la animale.

Totodată, MicroARN-ul este folosit în modificarea genetică a culturilor, ca metodă a interferenţei ARN.

Cercetătorii chinezi au descoperit secvenţe de miRNA de plante în ţesuturile unor animale care au consumat respectivele plante. Una dintre acestea, MIR168a, este produsă de orez şi a fost găsită inclusiv în sângele subiecţilor umani, de origine chineză, testaţi. În cadrul experimentelor desfăşurate, MIR168a şi-a demonstrat capacitatea de a afecta genele unui şoarece, inhibând ficatului acestuia abilitatea de a filtra LDL-ul, lipoproteină mult mai cunoscută sub numele de „colesterol rău”.

Descoperirea dezvăluie un mecanism complet nou de interacţiune fiziologică, ce ar putea avea un impact deosebit asupra tehnicilor şi procedurilor medicale.

Sursa