Mai mulți oameni de știință din SUA, Canada, Japonia și Germania au descoperit recent o componentă cheie a contextului biologic uman ce face posibil ca un număr foarte mic dintre cei infectați cu HIV să manifeste o abilitate naturală de a contracara atacul mortalului virus cauzator de SIDA.
Potrivit experților în boli infecțioase preocupați de realizarea unui vaccin anti-HIV, secretul combaterii virusului nu constă în numărul de leucocite (globule albe), ce reprimă infecțiile, ci în modul de funcționare al acestora.
Aproximativ o singură persoană din 300 are capacitatea de a controla virusul imunodeficienței umane (HIV) fără medicație, folosind o ramură de „celule ucigașe” numite limfocite T citotoxice. Această ramură conține molecule cu rolul de receptori capabile să identifice globulele albe infectate cu HIV, pentru a le ataca.
HIV-ul ucide un tip de leucocite numite CD4, expunându-i pe cei bolnavi de SIDA la instalarea în organism a altor infecții potențial letale. Potrivit cercetătorilor, pentru a lupta împotriva acestui atac, nu sunt suficiente numai globulele albe simple, ci globulele albe dotate cu receptori (celule T) foarte eficienți în recunoașterea infectării leucocitelor.
Încercările de a crea vaccinuri anti-HIV au eșuat până acum deoarece celulele receptoare T generate de specialiști nu făceau parte din categoria celor eficiente. De aceea, următorul pas este acum determinarea elementului care le oferă receptorilor naturali abilitatea necesară recunoașterii HIV-ului. Datorită noii descoperiri, medicii cercetători sunt încrezători că se apropie tot mai mult de realizarea unui leac eficient împotriva virusului imunodeficienței umane.
Foto: AFP