0
(0)

Inginerii Universități Strathclyde, din Glasgow, Scoția, au testat în spațiu așa-numiții „sateliți solari”, un echipament ce pavează drumul către folosirea panourilor fotovoltaice pentru colectarea energiei solare din Spațiu și transferarea ei către Pământ, sub formă de microunde sau lasere, de natură să alimenteze cu electricitate centralele terestre si care ar putea întreține energetic, într-o zi, orașe întregi.

 

Inițial, micii sateliți nu ar putea înlocui rețelele electrice clasice, însă ar furniza electricitate cu succes înspre zonele calamitate sau către localități izolate, greu de branșat, grație posibilității de orientare precisă a energiei. „Receptoare” speciale montate la sol ar transforma microundele sau razele laser în electricitate exploatabilă.

Potrivit dr. Massimiliano Vasile, de la Departamentul de Inginerie Mecanică și Aerospațială al Universității Strathclyde, „spațiul cosmic este un mediu fantastic pentru colectarea energiei solare, deoarece oferă avantajul de a o putea recolta indiferent de momentul zilei, sau de condițiile meteorologice”.

Lansarea și folosirea sateliților solari va fi posibilă grație experimentului aerospațial Suaineadh („răsucire”, în galeza scoțiană) – dezvoltarea unei „pânze spațiale” pe care se pot monta structuri mai mari în vederea realizării proiectului de recoltare a energiei solare – experiment care este parte a proiectului SAM (Self-inflating Adaptable Membrane), ce va testa lansarea unei structuri celulare extrem de ușoară și care își poate modifica forma odată ce-și stabilizează orbita.

Structura cu pricina este construită din celule auto-gonflabile în vid care-și pot modifica independent volumul prin nanopompe. Această abilitate ne va permite să modificăm o astfel de structură într-un concentrator solar pentru colectarea luminii solare și proiectarea ei sub formă de raze. Aceeași structură poate fi și folosită pentru construirea unor sisteme spațiale voluminoase prin asamblarea a mii de unități individuale mai mici.

Întregul proiect face parte din programul Institutului de Concepte Avansate de la NASA (NIAC), condus de dr. John Mankins, de la Artemis Innovation. Universitatea din Stratchclyde reprezintă porțiunea europeană a consorțiului internațional, care mai implică cercetători americani și o echipă  japoneză.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here