0
(0)

O nouă centrală electrică, ce urmează a fi construită în Turcia, va combina mijloace de recoltare a energiei termice solare și eoliene cu o turbină tradițională acționată de aburi produși prin arderea gazelor naturale. Este un pas în sensul integării surselor regenerabile în rețelele electrice, cu ajutorul aburului și al oglinzilor.

 

Componenta fotovoltaică a structurii cu pricina constă dintr-un câmp de oglinzi fotosensibile, ce reflectă razele Soarelui către un turn, care întrebuințeză căldura astfel obținută pentru a produce abur direcționat apoi către o turbină. Dimpreună cu o o mică fermă eoliană conectată la aceeși centrală, aportul complet de energie regenerabilă produsă va fi de aproximativ 72 de megavați anual.

În total, centrala electrică va produce 522 de megawați de energie, din care 450 vor proveni din exploatarea gazului natural. Făcând un calcul simplu, ne dăm seama că acest lucru se traduce printr-o contribuție destul de firavă a tehnologiei regenerabile la întregul proces. Dar, pentru moment, câștigul real al proiectului  nu constă în cantitatea de energie sustenabilă produsă, cât în ușurința adaptării unor mecanisme de exploatare solară și eoliană la rețeaua electrică clasică.

Prin urmare, în locul unor întinderi uriașe de panouri fotovoltaice, sau al unor ferme eoliene colosale și îndepărtate, sursele regenerabile sunt atașate unei centrale electrice în stil tradițional. Toate aceste sisteme, deși diferite, pot împărtăși un centru de comandă unic, precum și căile de conectare la rețeaua electrică, ceea ce determină costuri reduse și o ușurință a integrării. Potrivit GE, această formă de a produce și a distribui curentul electric poate reduce chiar și la jumătate costurile aferente unui sistem fotovoltaic obișnuit.

Tehnologia termică solară integrată în proiect provine de la o companie mică, denumită eSolar, care folosește mii de oglinzi prefabricate de dimensiuni reduse, denumite heliostate, pentru a reflecta lumina solară către un receptor, ce folosește această căldură pentru a genera abur. Cu ajutorul unor algoritmi de programare, oglinzile urmăresc și se focalizează pe razele Soarelui.

Turbina pe gaz a centralei este un proiect nou – GE a dezvăluit-o luna trecută – iar oficialii companiei declară că centrala va fi eficientă în proporție de 69%, mai mult de dublu comparativ cu rata de eficiență a altor centrale electrice funcționale pe principiul gazelor naturale. Tehnologia se adresează, în prezent, statelor care întrebuințează electricitate la frecvența de 50 de herți, care este și cazul României. Potrivit așteptărilor, centrala ar trebui să devină funcțională până în 2015.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here