Artistul din Barcelona Arturo Castro a inventat un program pe calculator rezultat prin combinarea mai multor software-uri existente pe piață, cu ajutorul căruia a reușit să aplice deasupra feței sale filmate și transpuse în timp real pe monitorul computerului o varietate de chipuri celebre, a căror mimică se suprapune destul de fidel cu cea a „modelului” dinaintea camerei.

 

Deși sistemul lui Castro nu are șanse să păcălească pe cineva, în versiunea sa actuală, el vine ca o promisiune pentru ceea ce ar fi posibil cu doar niște finisaje grafice suplimentare. Aplicația a fost creată cu ajutorul programului openFrameworks, un schelet open source pentru instrucțiuni codificate creative.

Acesta a fost combinat cu FaceTracker, care produce o plasă virtuală care se mulează pe trăsăturile faciale ale subiectului uman. Cromatica chipurilor faimoase a fost amestecată cu cea a feței lui Arturo, prin intermediul unei imagini clonă dezvoltată de Levin Atkinson. În final, plasele FaceTracker au fost aplicate pe chipul său utilizând adaosurile software ofxFaceTrack pentru open Frameworks.

Videoclipul rezultat, care poate fi vizionat mai sus, alternează între a fi amuzant și sinistru, în timp ce Castro preia identitățile unor celebrități precum Marilyn Monroe, Michael Jackson și Paris Hilton. Colaboratorul său, Kyle McDonald, care a dezvoltat ofxFaceTracker, a folosit un algoritm diferit al combinării pentru rezultate mai realiste, iar acestea pot fi observate mai jos.

Nu este greu de imaginat cum toată această distracție poate genera, mai ales dacă forme mai avansate ale tehnologiei ar ajunge să fie folosite în scopuri greșite.

Sursa