0
(0)

Oamenii de știință de la Univesitatea din Manchester au descoperit că un analgezic destul de comun – acidul mefenamic, folosit adesea pentru calmarea durerilor menstruale – are un efect secundar notabil: inversează simptomele maladiei Alzheimer la șoareci.

După ce au fost tratați cu acid mefenamic timp de o lună, pierderile de memorie și inflamația cerebrală ale cobailor cu simptome de Alzheimer au dispărut complet. Dacă același tratament ar putea fi tradus la oameni – un mare semn de întrebare, deoarece modelele de rozătoare nu pot fi replicate întotdeauna în zona afecțiunilor umane – atunci am avea un nou tratament promițător împotriva devastatoarei maladii.

Substanța cu pricina este prima descoperită care ia în colimator o rută inflamatoare esențială denumită inflamazom NLRP3, pe care specialiștii o consideră responsabilă de distrugerea neuronilor, printre alte probleme de sănătate pe care le cauzează.

Deși oamenii și șoarecii împărtășesc în proporție de 97,5% același material genetic, testele pe oameni sunt absolut necesare înainte de a putea spune că avem un leac pentru Alzheimer, sau pentru orice altceva care pare să funcționeze în cazul rozătoarelor. Deja se fac planuri pentru teste clinice cu subiecți umani, iar vestea bună este că acidul mefenamic este deja aprobat pentru uz uman, ceea ce înseamnă că procesul testării se va derula rapid, cel puțin din punct de vedere al autorizațiilor.

Potrivit statisticilor, sunt în lume 44 de milioane de persoane diagnosticate cu Alzheimer. Toți acești indivizi ar putea beneficia de pe urma unui nou tratament eficient, care să pună capăt odată pentru totdeauna acestei boli degenerative distrugătoare.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?