5
(1)

La ora actuală, una dintre problemele pe care o ridică cei din domeniul energetic ține de posibilitățile limitate de stocare a energiei în exces produsă de instalațiile ce utilizează sursele regenerabile, cum ar fi parcurile eoliene sau cele solare. Problemă legată de faptul că aceste soluții tehnice nu pot produce energia oricând, ci doar în perioadele când bate vântul sau când e soare, însă consumul acestei energii survine în alte perioade.

Soluțiile de stocare a energiei sunt, așadar, esențiale pentru succesul cât mai rapid al tehnologiilor care utilizează sursele regenerabile. Avem soluții bazate pe apă (pumped hydropower) sau pe baterii (vezi exemplul Tesla Powerwall), ba chiar încep să fie din ce în ce mai promițătoare cele bazate pe hidrogen. Însă, dacă e să fim realiști, pentru stocarea unei cantități uriașe de energie ai nevoie de o soluție la scară uriașă.

stocare-energie-aer-stiinta-tehnica-2Norvegienii de la SINTEF vin cu o propunere nouă: cum ar fi să utilizăm aerul pe post de… baterie? La prima vedere, pare o inepție. Dar „detaliul” care contează este următorul: aer comprimat în tunelele și minele abandonate din Europa. Ei bine, acum lucrurile parcă încep să sune altfel, nu-i așa?

Pe scurt, cercetătorii din cadrul proiectului RICAS 2020 vor să găsească o soluție în care energia în exces din surse regenerabile să fie utilizată pentru a comprima aerul, care să fie stocat în aceste tuneluri deja existente. Iar apoi, când consumul o cere, aerul să pună în mișcare o turbină care să genereze electricitatea necesară.

Unul dintre avantajele acestei soluții ține și de căldura înmagazinată de aerul stocat în tuneluri, căldură care ar crește eficiența producerii electricității. Momentan, există două astfel de facilități în SUA și Germania, dar care nu au posibilitatea de a stoca eficient căldura. Odată rezolvată această problemă, eficiența ar putea crește chiar până la 70-80%.

Dacă specialiștii vor reuși să facă viabilă această soluție, ea are toate șansele să devină cea mai ieftină formă de stocare a energiei pe termen lung. Plus că, în sfârșit, s-ar găsi o întrebuințare și multelor mine abandonate sau în curs de abandonare, de peste tot din Europa.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 1

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?