5
(22)

SpaceX a finalizat recent cel de-al patrulea zbor de testare al megarachetei sale Starship, marcând o piatră de hotar semnificativă în eforturile companiei de a dezvolta un vehicul spațial complet reutilizabil.

Lansarea a avut loc joi, 6 iunie, de pe site-ul Starbase, lângă plaja Boca Chica, în sudul Texasului. Misiunea acestui zbor a fost dublă: să realizeze o aterizare lină a primului booster, cunoscut sub numele de Super Heavy, în Golful Mexic, și să realizeze o reintrare controlată a celei de-a doua etape, numită Starship, în ocean. Ambele obiective au fost atinse. Super Heavy, propulsat de 33 de motoare Raptor, a realizat într-adevăr o decolare spectaculoasă, în ciuda eșecului unuia dintre ele. A reușit apoi să aterizeze lin în uralele controlorilor de misiune, însoțiți de Elon Musk. Cea de-a doua etapă părea să-și atingă obiectivul, în ciuda faptului că unul dintre clapetele sale a suferit în mod evident avarii cauzate de arsuri în timpul coborârii.

Transmisiile live ale camerei video de la bord au arătat că scutul termic al structurii se topea sub căldură, acoperind camera cu resturi. După o pierdere a semnalului, camera și-a revenit, dovedind că Starship era încă întreagă. La coborâre, nava părea să se întoarcă conform planificării pentru a-și finaliza amerizarea.

Acest succes marchează un pas important înainte pentru SpaceX, care vede Starship ca un progres revoluționar în zborul spațial reutilizabil. Vă reamintim că NASA a selectat deja nava spațială drept primul aterizare cu echipaj pentru programul Artemis, având ca scop stabilirea unei baze de cercetare în regiunea polară de sud a Lunii până la sfârșitul anilor 2020.

Înainte de această misiune istorică, Starship va trebui să efectueze multe alte zboruri de testare. Cu toate acestea, acest nou test clar de succes, care contrastează cu adevărat cu primele trei, pune compania pe drumul cel bun. Datele colectate în timpul acestei misiuni vor fi, de asemenea, vitale pentru a îmbunătăți performanța următorului zbor care ar putea avea loc în doar câteva săptămâni. A priori, de fapt, nu se pune problema ca FAA să efectueze o investigație aprofundată asupra acestui test care a bifat toate casetele.

SpaceX intenționează să efectueze încă patru zboruri de testare Starship în 2024, vizând un total de șase zboruri în acest an.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 22

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?