0
(0)

Echipa EFdeN, ce va reprezenta România la cea mai importantă competiție internațională de locuințe solare, Solar Decathlon Dubai în noiembrie 2018, a început construcția noii case EFdeN Signature în București, la Băneasa Shopping City. Partenerul principal al proiectului, pentru a doua ediţie consecutivă, este ENGIE Romania.

EFdeN-Signature-casa-solara-stiinta-tehnica-2Marți, 15 mai, a avut loc inaugurarea oficială a șantierului pentru noua casă solară EFdeN Signature, eveniment în cadrul căruia invitații au cunoscut echipa de tineri entuziaști care va reprezenta pentru a treia oară România în cadrul uneia dintre cele mai importante competiții internaționale din domeniul sustenabilității.

Amplasată în parcarea Băneasa Shopping City, casa EFdeN Signature va fi finalizată și deschisă publicului larg începând cu luna iulie, până atunci cei interesați putând urmări din exteriorul șantierului cum se derulează procesul, dar, mai ales, cum studenții implicați în acest proiect sunt singurii care pun umărul efectiv la construcția acestei case.

Ne bucurăm că reprezentăm România din nou la cea mai importantă competiție de profil din lume. Mulțumim universităților, companiilor și tuturor partenerilor implicați în EFdeN, deoarece cu ajutorul lor contribuim la o Românie mai responsabilă, la un mediu construit mai sustenabil și la educația tinerilor din România.

Pentru participarea la competiția din Dubai am reușit să asigurăm deja 50% din resursele necesare. Căutăm în continuare parteneri care să se alăture misiunii noastre de a face România mai sustenabilă și de a contribui la procesul educațional al tinerilor
(Mihai Toader-Pasti, Manager General și Co-fondator EFdeN)

După finalizarea construcției, casa EFdeN Signature va fi deschisă atât vizitatorilor, cât și celor interesați de a organiza evenimente, totul în ideea de a populariza tehnologiile și soluțiile de eficientizare energetică, de producție de energie solară și pentru reducerea impactului negativ asupra mediului.

EFdeN-Signature-casa-solara-stiinta-tehnica-3Până în acest moment, echipa de studenți EFdeN a ajuns la 50% din necesarul proiectului în materiale și sprijin financiar.

De aceea, pentru a duce la final visul de a avea casa finalizată și de a participa cu ea în compatiția din Dubai, toți cei interesați să se alăture în acest proces pot contacta echipa EFdeN la adresele de mail fr@efden.org sau  anamaria.ghita@efden.org

Având o amprentă de 147 mp, locuința EFdeN Signature este inovatoare prin soluțiile propuse la probleme caselor din prezent. Casa este specială prin îmbrățisarea conceptului de „casă în casă”. Astfel, cel mai evident element al casei este structura exterioară, un „shell” (carapace) ce umbrește un spațiu de relaxare în aer liber, asigurând în același timp o luminozitate optimă în casă.

EFdeN-Signature-casa-solara-stiinta-tehnica-4De asemenea, EFdeN Signature este o casă inteligentă, sistemele electrice și mecanice fiind controlate de către o soluție de automatizare dezvoltată de către voluntarii EFdeN împreună cu partenerii proiectului. Utilizatorul casei va putea controla iluminatul, temperatura, sistemul de deschidere a ușii și o parte dintre electrocasnice prin intermediul unei aplicații, inclusiv atunci când acesta este plecat de acasă.

Solar Decathlon este cea mai importantă competiție de locuințe sustenabile din lume și a luat naștere în 2011 în Statele Unite ale Americii. În 2012, echipa PRISPA a fost prima echipă din România calificată la Solar Decathlon (ediția Madrid), iar în 2014 echipa EFdeN a participat la ediția Versailles cu casa care acum este Primul Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort din România. Până în prezent, echipa EFdeN a câștigat 23 de premii.

EFdeN-Signature-casa-solara-stiinta-tehnica-5Anul acesta, competiția se desfășoară pentru prima dată în Orientul Mijlociu. 21 de echipe din 16 țări de pe 4 continente concurează în funcție de 10 probe interdisciplinare, monitorizate sau jurizate, de la arhitectură, inginerie, eficiență energetică și până la comunicare, inovație sau sustenabilitate.

Echipa EFdeN se numără din nou printre cele calificate în competiție, de data aceasta cu proiectul EFdeN Signature – o casă sustenabilă și adaptabilă stilului de viață și culturii utilizatorului, care poate fi amplasată atât în contextul climatic arid al Orientului Mijlociu, cât și într-un climat temperat continental precum cel din România. Principale provocări în dezvoltarea casei țin de temperaturile foarte mari, furtunile de nisip și umiditatea ridicată, specifice Orientului Mijlociu.

EFdeN-Signature-casa-solara-stiinta-tehnica-6Locuința EFdeN Signature este dezvoltată de o echipă multidisciplinară formată din 70 de studenți de la Universitatea de Construcții, Universitatea de Arhitectură și de la alte trei universități, ce lucrează împreună pentru a realiza o casă cu un grad ridicat de calitate, confort și performanță.

  • Utilizarea surselor alternative de energie, a tehnologiilor integrate de smart home şi smart city precum şi a soluțiilor inovatoare de eficienţă energetică sunt parte din core-business-ul ENGIE. Astfel, alături de echipa EFdeN, contribuim cu cele mai inovatoare soluţii energetice la dezvoltarea casei viitorului” – Amalia Anghel, Șef Serviciu Comunicare Corporate, ENGIE Romania, partenerul principal al proiectului.
  • Ne bucurăm să fim și în acest an gazde ale proiectului EFdeN și suntem siguri că vom colabora cu proiectul și în următorii ani. Suntem nerăbdtători să organizăm evenimente pentru publicul general, de la copii la adulți la casa EFdeN începând cu lunia Iulie” – Daniela Matei, PR Manager Băneasa Shopping City
  • Învățămantul românesc trăiește și produce în continuare excelență și implicit specialiștii de care România are nevoie pentru a își recâștiga locul pe care îl merită” – Liviu Florea, CEO Vinci Energies Romania
  • „Această interacțiune de practică interdiscilpinară le aduce studenților din EFdeN un spor de competență pe care noi prin activitățile de tip didactic nu le putem transmitem. Ne bucurăm să fim cu toții parte din acest proiect de excelență academică” – prof. univ. dr. ing. Radu Văcăreanu
  • În arhitectură, în momentul în care discutăm de o creație, aceasta este posibilă doar dacă fiecare își aduce aportul. În EFdeN fiecare își aduce aportul în funcție de competențele pe care le are, lucrează în echipa, astfel încât la sfârșit rezultatul să fie o casă reușită” – prof. dr. arh. Marian Moiceanu

Printre partnerii proiectului se numără: ENGIE, Vinci Group, Băneasa Developments, Lidl, Rothoblass, RoGBC, Bosch, Saint-Gobain, AluKönigStahl, EGGER, Ergio Prod, Glulam, SC Erbașu, Transelectrica, Grohe, Wyliodrin, Sir Safety, FÖRCH, WAGO.

EFdeN-Signature-casa-solara-stiinta-tehnica-7

EFdeN este singurul ONG din România ce dezvoltă locuințe solare cu scop educațional și de cercetare, alături de produse sustenabile și module educaționale atât pentru studenți, specialiști, cât și pentru publicul larg. Proiectul de voluntariat funcționează pe bază de parteneriate strategice și sponsorizări.

Mai multe detalii despre echipă, despre proiect și despre cum vă puteți implica găsiți pe site-ul www.efden.org.

EFdeN-Signature-casa-solara-stiinta-tehnica-8

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?