0
(0)

O echipă canadiană de arheologi care efectua lucrări de salvare la doar câțiva metri de locul în care urmează a fi construită o nouă autostradă, în Fredericton, a descoperit una dintre cele mai vechi dovezi ale prezenței oamenilor pe continentul nord-american. Este vorba despre o tabără a cărei vechime este estimată la cel puțin 12.000 de ani.

„Este extrem, extrem de rar să descoperi o tabără de acum 12.000 de ani, păstrată intactă, precum aceasta”, a declarat Brent Suttie, liderul echipei de arheologi care însumează 22 de membri. Peste 600 de artefacte litice au fost deja excavate, toate situate în jurul unei vetre care conține încă resturi de cărbune de acum minim 12.000 de ani.

Majoritatea artefactelor constă în vârfuri de suliță și resturi rezultate în urma prelucrării pietrelor. Nu au fost descoperite obiecte ceremoniale, ceea ce indică faptul că a fost o tabără izolată sau o scurtă tabără de vânătoare.

Situl pare a fi fost localizat pe malul unui lac glaciar uriaș, acum secat, cu o suprafață de zece ori mai mare decât actualul Grand Lake, cel mai mare lac din zonă, cu o lungime de 20 de kilometri și o lățime de cinci kilometri. În prezent, echipa de arheologi încearcă să descopere și alte urme de așezare, situl de la Fredericton fiind una dintre cele mai vechi dovezi descoperite vreoată a prezenței umane în Canada și pe continentul nord-american.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?