0
(0)

Experiment Știință&Tehnică reuşit: balonul de înaltă altitudine Stratospherium 2011 a ajuns în stratosferă, la 35.304 metri, stabilind un record românesc şi est-european.

Revista Ştiinţă&Tehnică a înălţat pe 15 octombrie un balon meteorologic la 35.304 kilometri deasupra teritoriului României. Cu ajutorul echipamentului foto şi video, Ştiinţă &Tehnică va realiza un fotoreportaj şi un documentar unice în presa de la noi, cu imagini de mare rezoluţie şi video HD luate din stratosferă. Totodată, S&T a încearcat şi a reuşit doborârea unui record est-european: cu toate că aerostatul S&T nu a ajuns la 40.000 de metri, cei 35.304 m îl transformă în balonul cu hidrogen care a atins cea mai înaltă altitudine în ţara noastră. Din păcate plafonul gros de nori din zona Buzăului a împiedicat transmisia live a zborului.

UPDATE: Ora 14:30 Nacela balonului S&T a fost recuperată lângă satul Agaua, din Brăila. Am obținut fotografii de excepție pe care le vom publica în ediția din noiembrie a revistei Știință & Tehnică.

Mulţumim tuturor celor implicaţi în proiect: cercetătorului în tehnologii spaţiale Florin Mingireanu şi echipei sale, Radioclubului YO3KSR, prietenilor şi cititorilor care au fost alături de noi!

UPDATE: Ora 11: 20 35.304 metri este altitudinea la care a urcat balonul până la momentul exploziei sale.  Echipele S&T au pornit deja în urmărirea sa.

rrr_31851600.jpg
Balonul S&T pe hartă şi preview imagine din nacelă în momentul atingerii recordului.

UPDATE: Ora 10:50 Balonul S&T a depăşit 35.000 de metri. Încă puţin şi atingem un posibil record pe toată Europa!

UPDATE: Ora 10:34   Balonul S&T a trecut de 30.000 de metri şi continuă să urce!

UPDATE: Ora 10:21 Balonul S&T a atins 25.000 de metri altitudine!

UPDATE: Ora 10:06 Suntem la jumătatea drumului spre recordul propus. Am atins 20.000 de metri altitudine! Zborul balonului Știință&Tehnică poate fi urmărit și pe hartă, ÎN TIMP REAL, pe site-ul http://aprs.fi. Intrați pe site și căutați în căsuța Track Callsings Search (prima din dreapta sus) indicativul balonului S&T: YR1X-11 – aveți astfel posibilitatea de a vedea poziția și altitudinea exactă a balonului S&T, în timpul zborului.

UPDATE: Ora 09:51 Balonul S&T a depăşit  altitudinea de 15.000 metri!!!

UPDATE: Balonul S&T a depăşit  altitudinea de 10.000 m! Folosiţi Crtl+F5 pentru a urmări în timp real desfăşurarea evenimentelor! Imaginile video sunt obturate de un canal de nori dar vom reveni cu imagini cât de repede.

UPDATE: Graniţa primilor 5.000 de metri a fost depăşită. Balonul S&T îşi continuă cursa spre înălţimi!

UPDATE: Balonul a fost lansat cu succes! Staţi alături de noi pentru a urmări evoluţia zborului!

Multumim tuturor celor care au fost alaturi de noi in proiectul Stratospherium 2011: clubului de radioamatori YO3KRS pentru monitorizare si tracking, cercetatorului Florin Mingireanu de la ROSA & echipei sale de la Galati pentru coordonarea zborului, Orange pentru internetul mobil cu care v-am tinut la curent in timp real despre evolutia zborului, Chevrolet pentru fabuloasele Captiva + un Aveo cu care am urmarit balonul si Insoft pentru sustinerea echipamentului foto.

Mai multe detalii despre experimentul Știință&Tehnică puteți afla de aici.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here